*Fotoğraf: AA
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası, Salda Gölü için "Salda Gölü Mars gezegenini keşfetme ve anlama görevinde ilham kaynağı oldu" başlıklı bir rapor hazırladı. Rapor açıklamasında, Salda Gölü ve beslenme havzası alanının "Salda Gölü Jeoparkı" adıyla jeopark ilan edilmesi, UNESCO Global Jeopark ağı içine alınarak jeoturiz yoluyla korunarak insanlığın hizmetine açılması ve bu yolla yerelde yaşayan yurttaşlar olmak üzere ülke ekonomisine katkı verilmesi konusunda çalışma başlatılması gerektiği vurgulandı.
Jeoloji Mühendisleri Odası ayrıca Salda Gölü ve beslenme havzasının Jeopark olması konusundaki çalışmalara her türlü katkı ve desteği "kamusal yarar" çerçevesinde vermeye hazır olduklarını belirtti.
Günü birlik zevkler için kullanılan bir alan
Rapor açıklamasının devamında şu ifadelere yer verildi:
"Gölün hem bilimsel, hem ekolojik, hem de jeolojik değeri son derece önemli olup, NASA tarafinda da Mars Gezegeninin keşif çalışmalarına örnek alınan alanlarından biri olarak gösterilmektedir. Dünya üzerinde yer alan diğer benzer alanlar 1950'li yıllardan bu yana ilgili ülkeler tarafindan koruma altına alınarak bir kısmı jeopark ilan edilirken, Salda Gölünün Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafindan yürütülen proje ile günü birlik zevkler için kullanılan bir alan haline dönüştürülmesi, kıyısında doğayla uyumlu olmayan yapıların (mangal-piknik) yapılması, jeolojik açıdan oldukça önemli olan hidromanyezit oluşumların yol altyapısında inşaat malzemesi olarak kullanılması kabul edilebilir değildir."
TIKLAYIN - Salda Gölü için UNESCO'ya başvuru
TIKLAYIN - NASA: Salda Gölü Mars'taki Jezero Krateri'ne benziyor
Gölün jeolojik miras olduğuna dikkat çekilen raporda, çevre düzenlemesi adı altında yapılan yapılaşma sürecinin göle zarar verdiğini ve millet bahçesi inşaat projesinin tamamlanması durumunda eşsiz jeolojik ve biyolojik özelliklere sahip olan göldeki tahribat katlanarak aratacağı ifade edildi.
"İnsan kaynaklı kirletilme önlenmeli"
Raporda yer alan öneriler şöyle sıralandı:
* Salda Gölü ve beslenme havzası, kesin korunacak hassas alan içine alınarak jeopark ilan edilmeli, UNESCO Global Jeoaparkı içine alınması için acilen çalışma başlatılmalıdır. Salda Gölü ve çevresi; insan etkilerinin olası zararlarından korunacak şekilde kontrollü olarak jeoturizme açılmalı, yerel kalkınmanın bir aracı olarak da bölge ekonomisinin geliştirilmesine destek sağlamalıdır.
* Jeoturizm çalışmaları Salda Gölü'nün insani etkilerden olabildiğince arındırılacak şekilde ekosistemi ve doğal yapısını bozmayacak şekilde planlanmalı, yüzme vb. amaçlı dahi bile olsa gölün kullanımı engellenmelidir.
TIKLAYIN - Salda Gölü'nden Mars'a
* Salda Gölü ve beslenme havzası içinde yeraltı suyu kullanımı amaçlı kuyu açılması, gölet, vb yüzey suyu yapılarının yapılması engellenmeli, var olan yer altı suyu kuyuları ise kapatılarak gölün su seviyenin düşmesi engellenmelidir.
* Salda Gölü'nün çevresinde tarımsal üretimle yaşamını idame ettiren vatandaşlarımızın eğitimine önem verilerek zirai ilaçlarının kullanılmaması sağlanmalı ve bu şekilde göl suyunun insan kaynaklı kirletilmesi önlenmelidir.
Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
(SO)