* Fotoğraf: Arşiv - AA
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Salda Gölü Koruma Derneği Başkanı Gazi Osman Şakar, Salda Gölü’nün “Dünya Doğal Mirası” sayılması için UNESCO’ya başvuru yaptı.
Salda’nın korunması gerektiğine vurgu yapılan başvuru dilekçesinde ekolojik ve bilimsel açılardan bölgenin önemini altı çizildi.
Dilekçede, NASA ve bilim insanlarının Salda’ya ilişkin yaptığı çalışmalara dikkat çekilerek Mars’a benzerliği olduğu yönündeki veriler hatırlatıldı; Dünya’daki canlı yaşamının başlangıcı olan tek hücreli canlıların bölgede oluşumunun halen devam ettiği belirtildi.
TIKLAYIN - NASA: Salda Gölü Mars'taki Jezero Krateri'ne benziyor
301 bitki türüne ev sahipliği yapıyor
Derneğin Facebook sayfasında yer alan bilgilere göre, bölgenin ekolojik zenginliğine de değinilen dilekçede, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2013’te yaptığı çalışma sonucu 301 sucul ve karasal bitki türü belirlendiği, bunlardan ikisinin endemik olduğu hatırlatıldı.
Yine bakanlığın çalışması sonucu bölgede 110 kuş türüne rastlandığının altı çizilerek bunlardan da 75’inin Bern Sözleşmesi kapsamında koruma alında olduğu aktarıldı.
Millet Bahçesi yapılıyor
Birinci dereceden SİT alanı olan Salda Gölü Bölgesi Mart 2019'da Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edildi. Bölgeye "Millet Bahçesi" yapımı için Temmuz 2019'da ihale yapılması kararlarştırıldı. Ertelenen ihale sonbaharda yapıldı ve 21 milyon 770 bin TL'lik teklif veren Güngör Tarım İnşaat San. ve Tic. A.Ş'ye verildi.
2020’nin eylül ayında Salda’yı imara açacak 1/25000 ölçekli plan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylandı. Plana göre, Salda Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi’nin bir kısmında seyreltilmiş kırsal yerleşimin korunurken, otel ve pansiyonların ise Doğanbaba ve Kayadibi’nin bulunduğu bölgeye yönlendirilerek yapılaşmaya açılmasına başlandı.
Salda Gölü Koruma Derneği ise yıl sonunda yaptığı açıklamada projede belirtilenlerin de dışına çıkıldığını, Beyaz Adalar’a ahşap binalar yapıldığını bildirdi.
Pandemi döneminde çalışmalarının hız kazandığını kaydeden Dernek, proje tanıtımında söylenen “bir çivi bile çakmayacağız” sözlerinin ise unutulduğunu kaydetti.
Salda Gölü hakkında
Salda Gölü, Burdur’un Yeşilova ilçesinde yer alıyor. Göl, hafif tuzlu karstik bir yapıya sahip.Salda Gölü yaklaşık 2 milyon yıl önce çevreden gelen sular ve yüzey sularının toplanmasıyla oluşan bir göl. Salda (Karakova) Deresi, Doğanbaba Deresi, Köpek Deresi gibi sürekli akarsular ve Karanlık Deresi, Kuruçay, Kayadibi Deresi gibi mevsimlik akarsular Salda Gölü'ne dökülür.
Türkiye’nin en berrak, en temiz göllerinden olan Salda, Türkiye’nin en derin, dünyanın ikinci derin gölü (yaklaşık 185 m) ve yaklaşık 45 km2 civarında bir alana sahip.
Salda Gölü Alt Havzası’nda 62’si ötücü, 38’i su kuşu, 9’u gündüz ve 1’i ise gece yırtıcısı olan 110 kuş türünün varlığı tespit edilmiş durumda. Bu türlerden 75 tanesi Bern Sözleşmesi kapsamında koruma altında.
ABD Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Salda Gölü’nğn Mars’taki Jezero Krateri ile benzer bir mineral oluşumu ve jeolojik yapıya sahip olduğunu açıklamıştı. (TP)