Haberin Kürtçesi için tıklayın
Avrupa Parlamentosu'nun Sakharov Düşünce Özgürlüğü Ödülü'ne bu yıl Ezidi kadın aktivistler Nadia Murad ve Lamiya Aji Bashar layık görüldü.
AP Başkanı Martin Schulz “Mücadelelerinin beyhude olmadığını ve bu sözde İslam Devleti tarafından uygulanan barbarlığa karşı onlara yardım etmek için harekete geçmeye hazır olduğumuzu göstermek istiyoruz” diye konuştu.
Ödül töreni 14 Aralık’ta Fransa Strasbourg’da düzenlenecek.
Can Dündar da adaylar arasındaydı
2016 Sakharov Düşünce Özgürlüğü Ödülü'ne Cumhuriyet Gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve "Bu suça ortak olmayacağız" bildirisini imzalayan akademisyen Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan da aday gösterilmişti.
Gazeteci Can dündar, Ezidi kadın aktivistler Nadia Murad ile Lamiya Aji Bashar ve Ukrayna milletvekili ve Kırım Tatarlarının lideri ve eski meclis başkanı Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, 2016 Sakharov Düşünce Özgürlüğü Ödülü finalistleri olarak seçilmişti.
Nadia Murad hakkında
Nadia Murad ve Lamiya Aji Bashar, İŞİD militanlarından cinsel işkencelerinden kurtulmayı başaran iki kadın aktivist.
3 Ağustos 2014’te IŞİD, Murad ve Bashar’ın doğup büyüdüğü Irak’ın Sincar kentindeki Kocho köyündeki tüm erkekleri öldürdü ve Murad ile Bashar’ın da aralarında bulunduğu genç kadınları esir alarak seks köleliğine zorladı.
Kasım 2014’te Murad, komşu bir ailenin yardımıyla IŞİD’in kontrolündeki bölgeden kaçarak, önce Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ndeki bir mülteci kampına, oradan da Almanya’ya gitti.
Aralık 2015’te, Murad BM Güvenlik Konseyi’nde, Ezidi kadınların yaşadıklarına dair etkili bir konuşma yaptı.
Nadia Murad , Eylül 2016’da İnsan Ticareti Hayatta Kalanlarının İtibarı için BM İyi Niyet Elçisi seçildi.
Lamiya Aji Bashar hakkında
Lamiya Aji Bashar ise defalarca denedikten sonra, ailesinin de yardımıyla insan kaçakçılarına para vererek IŞİD’in elinden kurtulmayı başardı.
Bashar kaçarken, mayın patlaması nedeniyle iki yakınını kaybetti ve kendisi de yaralandı, görme yetisini önemli oranda kaybetti.
Kaçmayı başaran Bashar, Almanya’da tedavi gördü ve hayatta kalan akrabalarıyla bir araya geldi.
Sakharov Ödülü
1975 Nobel Barış Ödülü sahibi Andrey Sakharov’un adını taşıyan ödül 1988’den bu yana insan haklarını savunan kişilere veriliyor.
Sakharov Ödülü ilk olarak 1988 yılında Nelson Mandela’ya verilmişti.
1995 yılında Leyla Zana'ya verilen ödülü bugüne kadar alanlar arasında Alexander Dubcek, Aung San Suu Kyi, Teslime Nesrin, Wei Jingsheng, İbrahim Rugova, BM adına Kofi Annan, Hu Jia gibi isim ve kuruluşlar da bulunuyor.
2011’de Arap ayaklanmaları aktivistlerinin layık görüldüğü ödülü, 2012'de İranlı yönetmen, senarist ve yapımcı Cafer Penahi ile İranlı insan hakları savunucusu Nesrin Sotudeh aldı.
Pakistanlı çocuk hakları savunucusu Malala Yusufzay da ödülü kazananlar arasında. Yusufzay ödülün 2013'teki sahibi olmuştu.
2014'te de tecavüz mağdurlarının tedavisinde uzmanlaşmış jinekolog Denis Mukwege’ye verilmişti.
Ödüle geçen yıl Suudi Arabistanlı blog yazarı Raif Bedevi layık bulunmuştu. (ÇT)