Nerelerden geldiler
Seminere Bolu, Gerede, Zonguldak, Sinop, Adapazarı ve Düzce medyasından sahip ve gazeteciler katıldı. 30'u aşkın kişinin katıldığı seminerin birinci günü teorik eğitim ikinci günü ise atölye çalışmasıyla geçti.
Bağımsızlıklarını korumak için
Katılımcılar arasında bulunan medya sahiplerinin ilginç bir özelliği vardı. 1970'li yılların kültürü ile yetişmiş bazı yerel medya sahipleri, özellikle yerel yönetim ile devlet kurum ve kuruluşları karşısında bağımsızlıklarını korumak için, sözkonusu kuruluşların abone olma isteklerine olumsuz cevap verdiklerini ifade etti.
Farklılık
Adapazarı'ndaki radyocu ve haber editörleri, REM Ajans adı altında birleşerek haber çeşitliği ve kalitesi yarattıklarını söylediler. REM Ajans'a katılanlar reklamları da ortak kullanıyor.
Nasıl değerlendirdiler
Toplantıya katılan gazeteci ve medya sahipleri BİA eğitim seminerini şöyle değerlendirdi:
Elif Deşiş , Hür FM, Adapazarı: "Küçük bir BİA oluşturduk"
*Adapazarı'nda 5 radyocu ve haber editörü REM Ajans adı altında gücümüzü birleştirdik. REM Ajans'ın günde 6 kez ürettiği saat başı haber bültenini şimdilik 5 radyo kullanıyor. Reklamları da ortak kullandırıyoruz. Kentte 10 radyo var. Diğer radyolar oluşumu şimdilik gözlemliyor. Yakında onların da REM Ajansa katılacaklarını umuyorum. Yani biz küçük bir BİA oluşturduk. Atölye çalışmasında hatalarımı gördüm. Haber yazım yöntemi konusunda önüm açıldı. Yanlışlarımın farkına vardım. Tartışma ve pratik eğitim bölümleri oldukça eğiticiydi. Çok iyiydi. Teşekkür ederim.
Yılmaz Yılmaz , Barış FM, Sinop: "Keşke muhabir yollasaydım"
*On senelik radyo sahibiyim. BİA'dan seminere davet aldığımda şaka zannettim. Şaka da olsa iki gün tatil yaparım diye düşündüm. Ben haberci değilim. Yaptığım iş ticaret. Keşke ben gelmeseydim de haber merkezinden bir muhabir daha gelseydi. Ciddi ciddi eğitim yapıldı. Seminer olumluydu.
Erdinç Özyılmaz , Barış FM, Sinop: "Bize şaka yapılıyor zannettim"
*Daveti aldığımda, birisi bize şaka yapıyor zannettim. BİA'yı yeni duydum. Bilgim yoktu varlığından. Bu da BİA'nın kusuru galiba. Kendini yeteri kadar tanıtamamış. Seminere katılan patronların zor durumda kaldığını gördüm. Onlar için de eğitici olmuştur seminer. Seminer benim için çok olumlu geçti. Biliyorsunuz yeni RTÜK yasası ile sahamız elimizden alınacak. Onun için avukat Fikret İlkiz'in de burada olmasını çok arzulardım. İkinci basamak eğitim semineri bir kereye mahsus, toplu olarak yapılsın.
Arzu Demir , Özgür Radyo, İstanbul: "Ayrıntıların farkına vardım"
*Seminer olumluydu. Ayrıntıların farkına vardım. Birinci günkü oturumdaki medya ve toplum konusunun daha da zenginleştirilmesi gerekiyor. Medya ve etik bölümü ve haber üzerine yapılan tartışma çok olumluydu. RTÜK tasarısının tartışılmasını isterdim. İkinci basamak eğitiminin teknik ve habercilik üzerinde yoğunlaşmasını isterim.
Mübeccel Akbaş , Gerçek Gazetesi, Bolu: "Ben avantajlıyım.."
Mesleğin yenilerindenim. Semineri beklediğimin üstünde buldum. Eksiklerimin farkına vardım. BİA'yı buraya gelmeyen arkadaşlarıma anlatacağım. Bir dahaki seminere onların da gelmesini sağlayın. Patronlar gelmesin gazeteciler gelsin seminere. Gazeteciliği tam olarak öğrenmek istiyorum. Eğitime katıldığım için ben avantajlıyım.İkinci basamak eğitim toplu olsun.
Levent Bektaş , Gözde FM, Sinop: "Hukukçu niye yok ?"
*Çok teşekkür ederim. Tek eleştirim bir hukukçu eğitimcinin olmamasıydı. Yapılacak olan seminerlere Fikret İlkiz kesinlikle gelmeli. Seminerlere en fazla 30 kişi çağrılsın. İkinci basamak semineri için Sinop' a gelin...
Sedat Akayoğlu , Gerçek Gazetesi, Bolu: "Ben şanslıyım"
*BİA'yı bilmiyordum. Seminer çok çok iyi oldu. Keşke daha yüksek katılım olsaydı. Ben şanslıyım...
Semra Çelebi , Özgür Radyo, İstanbul: "Yararlıydı"
*Yararlı oldu. Cumartesiye göre Pazar günkü eğitim daha iyiyiydi. Özellikle tartışmalar...İkinci basamak eğitimde insanlarla iletişim, röportaj ve haber tekniklerinin gündeme alınmasını istiyorum.
Gökçe Başbuğ , Özgür Radyo, İstanbul: "Eksiklerimi gördüm"
*Haber yazımında eksiklerimi gördüm, farkettim. Birinci gün yorgunduk. Daha fazla katılım sağlansın.
Aysel Uzun , Radyo Aktif, Adapazarı: "Mükemmeldi"
*Tek kelime ile seminer mükemmeldi. Gerçekten öyleydi. İkinci basamağında da böyle olacak herhalde.
Erdem Çalışkan , Özgür Radyo, İstanbul: "Olumluydu"
*Genel olarak olumluydu. Dünkü (birinci gün) tartışma kısa oldu. İkinci gün daha faydalı geçti. Önerim daha çok katılım...
İsmail Eser , Gerede Radyo TV, Gerede-Bolu: "Eksiklerimi giderdim"
*Seminer benim için çok olumlu geçti. Bilmediğim konuları öğrendim. Eksiklerimi giderdim. İkinci basamağın daha da iyi olacak.
Fuat Bayramoğlu , Gerede Radyo TV, Gerede-Bolu: "Su gibi geçti"
*Vakit su gibi geçti. Farklı insanlarla birarada olduk. Hepinizi sevdik. Örnek bir çalışma oldu. İkinci basamak için farklı bir gündem oluşturulsun.
Saffet Can , Susma Gazetesi, Zonguldak: "Geç tanıştık"
*Her şey mükemmeldi. Yalnız birbirimizle geç tanıştık, eksik olan buydu. Acı olan şey bu tür seminerlerin basın ile ilgili kurum ve vakıflarca desteklenmemesi. Çok acı...Biz yaşamaya çalışan yayınlarız. BİA'ya haber göndereceğiz.
Bahattin Arı , Susma Gazetesi, Zonguldak: "Burayı canlı yaşadık"
*Güzel bir ortam. Ragıp Hoca'yı Susma'da manşet yapmıştık burada da tanıştık. 83 günlük cezam nedeniyle de Erol Önderoğlu'ya telefonla tanışmıştık. Burada beraser olduk. Bizi tek hatırlayan sizdiniz...Burayı canlı yaşadık.
Fevziye Salaş , Özgür Radyo, İstanbul: "Sorulara yanıt buldum"
*İyiydi; özellikle 2. gün.Birikmiş sorularıma yanıt buldum. Bundan sonra ilişkide süreklilik sağlansın.
İsmail Ak , Yeni Haber, Gebze: "Diğerlerinden farklıydı"
*Çok iyiydi. Basın kuruluşlarının birçok eğitim seminerine katıldım ama BİA'nınki farklıydı. Kalitesiyle farklıydı, hocalarıyla farklıydı.
Cengiz Yüceak , Yeni Haber, Gebze: "BİA çok yol almış"
Gazetemizin matbaası kundaklandığında bizi hatırlayan ve arayan BİA'dan Erol Önderoğlu'ydu. BİA çok yol almış. Çok şeyi başarmış. Daha da büyüyeceğine inanıyorum. Seminer çok farklıydı. Gerçek bir eğitim semineriydi. Günceldi.
Barış Gündoğdu , Gerçek Radyo, İstanbul: "Tartışma kısa oldu"
*İstanbul'dan geldik. Zaman sıkıntısı çektik. Eleştirim şu; tartışma bölümü kısa oldu.Eğitimin daha çok uygulama tarafına ağırlık verilsin.
Füsun Erdoğan , Özgür Radyo, İstanbul: "Eksiklikleri gördüm"
* Haber merkezi yani haberciliğin mutfağında dikkate alınacakların farkına vardım. İkinci basamak eğitim seminerlerinde dosya haberciliği, röportaj ve soru sorma yöntemlerinin özellikle ele alınmasını istiyorum. Teknik eğitim ile haber merkezi eğitiminin ayrı ayrı verilmesinde yarar görüyorum. (YÖ/NA)