21 Mart Dünya Şiir Günü'nde şairler sokağa çıktı; İstiklal Caddesi boyunca şiirler okuyarak, yoldan geçenlere şiirler dağıtarak ve o sırada doğaçlama şiirler "söyleyerek" yürüdüler.
Türkiye Yazarlar Sendikası'nın etkinliği aslında üçüncü kez düzenleniyor. Şairler üç yıl önce de İstiklal Caddesi'ndeydiler. Geçen yılsa Oğuz Atay'ın "Demiryolu Hikayecileri"ne bir göndermeyle, Haydarpaşa ve Sirkeci garlarında ve trenlerde şiir dağıtmışlardı.
Üzerlerinde artık aramızda olmayan şairlerin fotoğraflarının basılı olduğu tişörtler, ellerinde karanfiller ve 100 kadar şairin şiirleriyle yürürken, TYS Başkanı Enver Ercan "İnsanlar bunu ilk yaptığımızda ürkmüş, tehlikeli bir şey gibi algılamıştı. Şimdi artık kendileri gelip şiir istiyorlar" diyor. Mustafa Köz etkinliklerin çok zevkli olduğunu söylüyor; özellikle geçen yıl yine aramızda olmayan şairlerin fotoğraflarından yaptıkları maskelerle trenlerde şiir dağıtmalarını anımsayarak.
Önce Dağlarca'yı ziyaret
Şairler sabah Ercan'ın deyişiyle "güne zinde başlamak için" Fazıl Hüsnü Dağlarca'yı ziyaret ettiler. 1914 doğumlu Dağlarca hâlâ yazıyor. "İki gün yazmasam başım ağrıyor" diyor.
Şiiri sokağa taşımak
Ercan, şiiri sokağa taşımak istediklerini anlatıyor. "Salonlardaki etkinlikler de önemli tabii, ama şiir sokakta da olmalı." Dünyada da Türkiye'de de yayınevlerinin şiir kitaplarını 500 adet bastığını anlatıyor. "Kitapçılar şiir kitaplarını vitrine koymuyor; çünkü kâr marjı düşük. Dağıtımcılar da dağıtmak istemiyor."
"Ama" diye devam ediyor: "Bizimki gibi coğrafyalarda şiir daha da önemlidir; çünkü en önemli muhalefet yoludur" diyor. "Çünkü şiirin muhalefeti doğrudan ve diktir. Yani dağıtımcıların insafına bırakamayız şiiri."
Şiir aşılayan bir "şiirsever"
Bu sırada yanımızdan Nurdan İçöz geçiyor. Şairlerin elinden bir şiir alıyor. Kağıdın diğer yüzündeyse Pablo Neruda'dan bir paragraf var "Şiir okurla bağlarını yitirdi, erişemiyor ona. Onu geri almalı" diye başlayan, "alacakaranlıkta ya da yıldızlı bir gecenin ortasında hiç değilse şiirin bir dizesine gereksinim duyanlarla karşılaşmalı..." diyen. Bugünün Dünya Şiir Günü olduğunu biliyor. Bir "şiirsever" olduğunu, çünkü "duygularını, ne hissettiğini hep şiirlerle anlattığını" söylüyor. Yazmıyormuş ama... "İşte birkaç tane yazmışımdır, gençken." Şimdi çocuklara, gençlere "şiiri aşılıyor".
Benim payıma bir Kemal Özer şiiri düştü. "Ağıt". Kendi el yazısıyla. "Akşam bir attır bütün ülkelerde/serin esmer bir attır/terkisine çocukların bindiği" diye bitiyor. (TK/GG)
Etkinliğe katılanlar arasında şu adlar vardı: Enver Ercan, Mustafa Köz, Sezai Sarıoğlu, Suna Aras, Halil İbrahim Özcan, Nihat Ateş, Mahir Karayazı, Müslim Çelik, Suha Tuğtepe, Enver Toplaoğlu, Salih Bolat.
Şairlerin dağıttığı şiirler arasında kendi şiirleri de, Kemal Özer, Osman Çakmakçı, Cengiz Bektaş, Arif Damar, Serdar Koçak, Şükrü Erbaş, Sennur Sezer gibi etkinliğe katılamayan şairlerin şiirleri de vardı.