Dün sabah ilk söyleşi yazar Şebnem İşigüzel'in son romanı "Çöplük" çerçevesinde gelişen "Evsizlik, toplumsal baskı ve aile" konu başlıklı söyleşi ile başladı. İşigüzel daha çok çocukluktaki hırpalanmalardan yola çıkarak toplumda sevilmek ve anlaşılmak teması üzerinde durdu.
İkinci panelin konusu "Mitoloji, efsaneler ve edebiyat"tı. Katılımcıları da Viyana Üniversitesi'nden Ermenistan Kürtlerinden Prof. Dr. Celîlê Celil, Hakkarili yerel araştırmacı İhsan Culemergî ve 6 yıldır Diyarbakır çevresinde kazı çalışmalarına başkanlık eden Alman Arkeolog doktor Andreas Schachner'di.
Konuşmacılardan Schachner; arkeoloji bilim dalının diğer bilim dalları içinde en temeli olduğunu, diğer bilim dallarına malzeme sağladığını bunun çivi yazılarındaki buluntulardan beri böyle bilindiğini anlattı. Devamla "Diyarbakır ve yukarı Mezopotamya'da dünyanın yüksek kültürlerinin izlerine rastlandığını, milat öncesi 6 bin ve 5 binden bu yana bu izleri kendisinin izlediğini" ifade etti.
Daha sonra söz alan Prof. Celîlê Celil konuşmasını Kürtçe yaptı. "Gözlerinizin ışıldaması beni heyecanlandırıyor. Heyecanım da hayatıma yön veriyor" diyerek duygusal bir giriş yaptı. Kürt mitologyasının geçmişinin çok eskilere ve derinlere dayandığından söz ederek, "Belucistan, Hindistan, Afganistan gibi ülkeler ve coğrafyalar nasıl varsa, Kürdistan'ın da var olduğunu, Kürt yaşayan halkın adıdır, istan'da onun coğrafyasıdır" dedi.
İhsan Colemergî ise; "Zagroslardan gelen tarihle konuşmama başlamak istiyorum" diyerek, coğrafya ile mitoloji arasındaki ilişkiye değindi.
Daha sonraki panellerde ise karşılaştırmalı olarak Arap, Kürt ve Süryani Edebiyatı ile ilgili konuşmalar yapıldı. Son panelin konuşmacıları Bülent Somay ile Ahmet Tulgar'dı. "Dünden bugüne popüler Kültür" üzerine konuştular.
Gece ise "Geleneksel Velme gecesi" düzenlendi. Diyarbakır'ın geçmişinde yer alan musiki ile edebiyatın, tarihin, bilimin birlikte konuşulduğu gecelere örnek oluşturan gecede, 12 kişilik katılımcı grubuyla Diyarbakır musikisinden örnekler sunulup aralarda yapılan sunuşlar ve konuşmalarla izleyicilerin yoğun ilgisini yakaladı.
Bugün ikinci günü yapılacak olan edebiyat günlerinin programı şöyle.
1 Aralık Çarşamba - 2. gün
Panel: "Edebiyatta eleştiri ve eleştirinin gücü"
Katılımcılar: Mehmet Can Doğan
Zeki Coşkun
Tengezarê Marînî
Yer: Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu
Saat: 10:30
Panel: "İran'da Kürt edebiyatı"
Oturum Başkanı: Sami Tan
Katılımcılar: Şerko Cîhanî
Eta Nehayî
Kambîs Kerîmî
Şemzdîn Cîhanî
Yer: Kürt Dil Enstitüsü
Saat: 12:00
Panel: "Fars edebiyatı"
Oturum Başkanı: Roşan Lezgin
Katılımcılar: Zaryab Spojmai
Mohammed Azarm
Celil Şahçeşme
Yer: Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu
Saat: 12:30
Söyleşi: "Yaralı kent Beyrut'tan bir seda"
Oturum Başkanı : Lokman Deriki
Katılımcı: Adil Mahmud
Munzer Masri
Yer: Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu
Saat: 14:30
Söyleşi: "Dilin şiddeti-şiddetin dili"
Katılımcı: Ece Temelkuran
Saat: 16:30
Yer: Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu
Şiir Dinletisi ve söyleşi: "Şehrin anılarında, anıların şehrinde şair"
Katılımcı: Yılmaz Odabaşı
Yer: Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu
Saat: 18:00
Söyleşi: "Ortaçağ Ermeni edebiyatında Kürtler"
Katılımcı: Çerkezê Reş
Yer: Dicle Fırat Kültür Merkezi
Saat: Saat 19.00