Hristiyanlığı Avrupa’ya, oradan da dünyaya yayan azizlerden olan Saint Paul’un kullandığı güzergâh olması nedeniyle kutsal kabul edilen yol üzerindeki kilit yerleşim mekânlarından Sütçüler ilçesinde geçen ay itibariyle ruhsatlanan mermer ocağı sayısı 115’e çıktı.
Yaklaşık 3 bin nüfuslu ilçede şu ana aktif olarak faaliyette olan 40 mermer ocağı ise başta koruma altındaki Ardıç kuşu olmak üzere bölgede ciddi bir doğa tahribatı yaratıyor.
Konuyu Sütçülüler Dayanışma Platformu Yöneticisi Mehmet Yılmaz, Kültür Rotaları Derneği Başkanı Kate Clow, HDP Milletvekili Garo Paylan, bianet için değerlendirdi.
“Dağlar tarumar ediliyor”
Sütçülüler Dayanışma Platformu Yöneticisi Mehmet Yılmaz, “Tarihi açıdan önemli Yazılı Kanyon yolunun üzerinde daha da faaliyete geçecek mermer ocakları var. Dağlar tarumar ediliyor” derken yeni torba yasadaki Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) ile ilgili kritik maddeye de değindi:
“Torba yasaya göre ÇED süreci üç ayda tamamlanmazsa yatırımcıya izin verilmiş olacak. Bu da bürokratik olarak mermer ocağı sahipleriyle anlaşabilen memurların işi sallamasana olanak tanıyor.
“Bizim Sütçülüler Doğu’nun da birçok ilinden fakir bir bölgedir. İnsanlar örgütlenip bunu yargı sürecine taşıyamıyor.
“Daha yeni Çandır’da köprü açıldı, ama mermer ocaklarının Antalya limanına kolay ulaşımı için...
“Bilgi edinme hakkı dahil pek çok başvuruda bulunduk. Ancak yanıt alamadık.
“Mermer ocakları için bölgede 100 hektar sınırı var ama geçmek için 99,8 hektar alıyor. Bir başkasını açıyor yanına ve böylece sorun çıkmıyor.
“Yani anlayacağınız bir şekilde yolunu bulup açmaya devam ediyorlar.”
“Artık durduramıyoruz”
Türkiye’de Saint Paul yolunun turistik amaçlı kullanılmasının da önünü açan Kültür Rotaları Derneği Başkanı Kate Clow ise, yol üzerindeki taş ocaklarının güzergâh üzerindeki doğayı etkilediğini söyledi.
Aynı şekilde Antalya’nın Manavgat ilçesine bağlı Değirmenözü köyü üzerine kurulan HES istasyonunun da bölgedeki Akbaba ve Balık Baykuşu’nun yavaş yavaş yok olduğunu kaydetti.
Clow, “Daha önce yine Sütçüler’deki Çukurca köyünde muhtarla ortak çabalarımız sayesinde iki tane taş ocağının açılışını durdurduk. Ama şu anki süreç buna izin vermeyecek noktaya gidiyor” dedi.
ÇED için kritik mesai
Çevreciler, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmeye başlayan ÇED düzenlemesinin 54. Maddesi’nin, doğa istismarını daha da kolaylaştırdığını ifade ediyor.
Yeni Torba Kanun’un 54. maddesi, ÇED’e dair bütün işlemlerinin en geç üç ay içinde bitirilmesi koşulunu getiriyor.
Yasa tasarısında bu, “Çevresel etki değerlendirmesi ve diğer izin başvuruları ile ilgili olumlu karar verilmiş sayılır ve genel müdürlük tarafından buna göre işlem yapılır” ibaresiyle yer alıyor.
Bu da ÇED raporu ve izin işlemleri bitmiş olmazsa, tanıdık bir şirketin ÇED başvurusu ve diğer izin işlemleriyle ilgili olumlu karar çıkmış sayılacağı anlamına geliyor.
HDP’li Paylan: Skandal bir madde
HDP Milletvekili Garo Paylan, 54. maddenin görüşmelerin, muhalefetin tepkisiyle uzadığını kaydederken şunları söyledi:
“Skandal bir madde. Hiçbir hukuk devletinde böyle bir maddenin gündeme gelmesi bile söz konusu olamaz.
“Muhalefet olarak düzenlemenin değiştirilmesi için tartışmalarımızı sürdürüyoruz.”
Ve o madde geri çekildi
HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, akşam saatlerinde Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yoğun tartışmaların ardından 54'üncü maddenin geri çekildiğini duyurdu. Paylan, Twitter hesabından "Komisyonda yaptığımız etkin muhalefet sonucunda hükümet maddeyi geri çekti. Mücadeleye devam!" açıklaması yaptı.
OHAL’deki raporların hepsi yatırımcı lehine
Demokrasi İçin Birlik (DİB) platformunun OHAL’in birinci yılında hazırladığı rapora göre OHAL’in başlatıldığı 20 Temmuz 2016’dan 20 Temmuz 2017’ye kadar geçen bir yılda, karara bağlanan ÇED raporu sayısı 445 oldu.
Bu raporların hepsi yatırımcı lehine sonuçlandı.
St. Paul Yolu
500 kilometre toplam uzunluğundaki Likya Yolu’ndan sonra, Türkiye’nin işaretlenmiş en uzun mesafeli ikinci uluslararası doğa yürüyüşü özelliğine sahip Saint Paul (Aziz Pavlos) yolu, Antalya sınırları içinde 100 kilometre kadar kuzeye yürüdükten sonra, Isparta sınırlarında Sütçüler Sağrak Köyü’nde Adada Antik Kenti ile birleşiyor ve ardından Yalvaç ilçesinde son buluyor. (PT/EKN)