Beyoğlu'nun simgelerinden tarihi Saint Antoine Kilisesi (Sent Antuan) bir çağdaş sanat sergisi için kapılarını açtı.
Türkiye ve dünyadan sanatçıları bir araya getiren "Angel" (Melek) başlıklı karma sergi Saint Antoine Kilisesi'nde meraklılarını bekliyor. Angel Karma Sergisi 10 Ocak 2020 tarihine kadar ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek.
Resim, heykel, fotoğraf ve enstalasyon türlerinde eserlerin yer aldığı karma sergide; Bilge Alkor, Ergin İnan, Mehmet Sinan Kuran, Pınar Yoldaş, İtalyalı ressam Luca Pignatelli'nin yanı sıra, mimar ve ressam Lithian Ricci, müzikal performansları ve ses heykelleriyle tanınan multimedya sanatçısı Yuval Avital, el nakışı dokumalarıyla ünlü Güney Afrikalı sanatçılar Kimathi Mafafo ve kuş heykelleriyle tanınan Jake Michael Singer, İranlı genç sanatçı Shirin Abedinirad ve yedi senedir İstanbul'da yaşayan ve çalışan İranlı sanatçı Mehrnoush Esmaeilpour da "melek" teması etrafında bir araya geldi. Sergide ayrıca, sanatla teknolojiyi birleştiren ve robotik medya enstalasyonlarıyla tanınan Güvenç Özel ve sanat tarihi referansında ise Sinan Polvan imzası yer alıyor.
Luca Pignatelli/Angeloana
Serginin proje yönetimini ve küratörlüğünü üstlenen Ayşe Pınar Akalın açılışta yaptığı konuşmada şunları söyledi:
İtalya, İsrail, İran, Türkiye'den sanatçılar
"Beyoğlu'nun atar damarı İstiklal Caddesinde, İtalyan Neo-Gothic stilinin güzel örneği St Antoine Kilisesi karşımıza çıktığında, gerek her dinden ve mezhepten kişilere açık olması gerekse edilen duaların gerçekleştiğine dair olan inançla bize doğru yerde olduğumuzu hissettirdi. Ama esas keşif, bu ihtişamlı kilisenin altındaki çok daha mütevazi ikiz kiliseyi fark etmemiz oldu. Sergimiz için ideal mekanı bulmuştuk.
Bilge Alkor/Melancolia
Burada farklı kültür, dil ve dinlerden gelen özgün sanatçılarla çok sesli bir sergi yaratmak istedik. İtalya, Güney Afrika, İsrail ve İran'dan sanatçılarla Türk sanatçılar bir araya gelerek çok geniş yelpazede eserler yarattılar."
Serginin açılışına katılan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan ise "Beyoğlu farklı dinlerin, kültürlerin bulunduğu bir yer. Uzlaşabilmek, bir araya gelebilmek çok önemli. Kültür Bakanlığımız olarak da bütün bu değerlerimizi ortaya çıkartmaya, insanlığın iyilik tarafından bakmaya gayret ediyoruz. Meleklere inanıyoruz ama bedenimiz onları algılamaktan aciz ama sanatçılar hayal dünyasında kültürümüzü algılayan, bize bu hayal dünyasını somuta indirgeyip insanlığa anlatabilen yıldızlar" dedi.
Sinan Polvan/Lux ex Tenebris
Serginin sanat tarihi referansında bulunan, Mimar ve Heykeltraş Sinan Polvan da Fransız tarihçi Guizot'un güzel sözünü dile getirerek "Hepimiz tek kanatlı melekleriz. Birbirimizi kucaklamadan uçamayız" dedi. (AÖ)