Ağrı'da, Azadiya Welat gazetesi dağıtan Adem Karahan, kendi adına açılmış bir Facebook hesabında yazılan "yüreğimiz Apo, gönlümüz doğu, umudumuz gerilla" nedeniyle iki yıl hapis cezası aldı. Karahan, sosyal paylaşım sitesindeki hesabın kendisine ait olmadığını söyledi.
bianet'e konuşan Karahan, olayı şöyle anlattı:
* Facebook adlı internet sitesinde "Adem Kara" adlı bir hesap açılıp, hesapta benim telefon numaramın ve iki fotoğrafımın olduğunu, dört ay önce Doğubayazıt'a ifadeye çağrıldığımda öğrendim. Verdiğim ifadede, hesabı benim açmadığımı, zaten hesaptaki soyadıyla benimkinin farklı olduğunu söyledim.
* Polis, "Adem Kara" adına açılan hesapta bulunan fotoğraflarımı ve telefon numaramı göstererek, "kişisel ileti" bölümündeki "Sevdamız çiya, yüreğimiz Apo, gönlümüz doğu, umudumuz gerilla, aşkımız aşitî, sevdamız biratî" şeklindeki sözleri benim yazdığımı iddia etti.
* Benim adıma hesap açan kişi, telefon numaramı da siteye yazmıştı. Polisin de bana o telefon numarası aracılığıyla ulaştığını öğrendim.
* Adıma açılan o hesabı da ilk kez orada gördüm. İfade vermeye gittiğimde, hesabın ve o yazının e-posta yoluyla ihbar edildiğini söylediler ancak ihbarın bulunduğu e-postayı bana göstermediler. Sonrasında Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakkımda dava açıldı.
* Erzurum'daki mahkemeye gidemedim, hakkımda "yasadışı örgüt propagandası yapmak" suçundan iki yıl hapis cezası verildiğini dün (13 Haziran) elime geçen tebligatla öğrendim. Dosya Yargıtay'a yollanacak.
* Zaten hakkımda 2010'da verilmiş bir yıllık hapis cezası var. Onun dosyası da Yargıtay'da. O dönem Azadiya Welat Doğubayazıt temsilcisiyken, gazetenin verdiği takvim hakkında toplatma kararı çıkmıştı. Ben de gazeteyi ve takvimi dağıttığım gerekçesiyle, aynı suçtan bir yıl hapis cezası almıştım.
Delil, ihbar e-postası
Karahan, Şubat 2010'da Doğubayazıt İlçe Emniyet Müdürlüğü Bilişim Suçları polisleri tarafından gözaltına alınarak, ifadesi alındıktan sonra serbest bırakılmıştı. Mahkeme heyeti Karahan'a verdiği cezaya, Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne atılan bir e-posta ihbarını kanıt olarak gösterdi.
Mahkeme, Karahan'ın sabıkalı oluşu, benzer mahiyette hakkında daha önceden de işlem yapılması, suçun işleniş biçimi, suçun konusunun ve önem değerini göz önünde bulundurarak ceza verdi.
Karahan, mahkemede delil olarak gösterilen e-postadan habersiz olduğunu, bu e-postayı görmediğini ve hesabı kendisinin açmadığını ileri sürüyor. (AS)