"Siyasi kaygıyla hareket ediliyor"
"Mükerrer seçmeni önlemek kaygısıyla değil, siyasi nedenler ile seçmen yazılımının engellenmesi amacıyla; devletin tarafsızlığına gölge düşürecek şekilde hareket edildiğini" savunan Akad, "Yurttaşlarımızın iradelerine dolaysız müdahale olarak geliştirilen bu uygulamaları kınıyor, bağımsız yargıyı göreve, demokratik kamuoyunu da duyarlı olmaya çağırıyoruz" dedi.
"Sokak ve evlerin numaraları değişti"
HADEP İl Merkezi'nde bugün (Çarşamba) saat 11.00'deki basın açıklamasının sonunda, Vali Akif Tığ'ın "karakolu adres gösterdiğini" açıkladığı Mehmet İhsan Taş, kendisini savundu:
"10 yıldır aynı evde ikamet ediyorum. Akdeniz Belediyesi sınırları içerisinde yapılan yeni düzenleme ile tüm sokak ve evlerin numaraları değişti. Eskiden benim adresim olan yer, şimdi karakol olarak görünüyor."
"Oy kullanmak hem hak hem görevdir"
"Yurttaşların oy kullanması, parlamenter sistemlerde bir hak ve ödevdir" diyen Akad, Mersin'de oy kullanmayı teşvik etmek ve kolaylaştırmak yerine, tam tersi yönde uygulamalar geliştiğini söyledi:
"Yurttaşların eşit ve ayrıcalıksız oy kullanmasını kolaylaştırmak ve teşvik etmek başta tüm kamu kurum ve kuruluşları ile kamu personeli olmak üzere siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin görevidir. Yüksek Seçim Kurulu da bunu teyit etmiş olmasına rağmen, Mersin'de tam aksi istikamette uygulamalar gerçekleşti."
"Yardım değil, kontrol ve baskı"
Akad, HADEP'e yönelik engellemeleri şöyle sıraladı:
* Vatandaşları muhtarlıklardan Yüksek Seçim Kurulu'na ücretsiz götürmek için kiraladığımız ulaşım araçlarına fiili olarak el konuyor.
* Okuma yazma bilmeyen ve yaşlı vatandaşlara yardımcı olan bir çok kişi gözaltın alındı.
* Seçmen listelerine yazılan yurttaşların evlerine "mükerrer ya da sahte oy kullanımının önüne geçme" gerekçesiyle ziyaretler yapılıyor ve bu ziyaretler fiili sorgulamalara dönüştürülüyor.
* Bir çok muhtarlık binası emniyet görevlilerince günlerdir adeta işgal edildi.
* Bu uygulamaları gören bir çok vatandaş baskıya uğrayacağı endişesi ile seçmen listelerine yazılmadı.
"İlçe Seçim Kurulu'nu ve Savcıyı ziyaret ettik"
* Kolaylaştırılması gereken oy kullanma hakkı Emniyet Müdürlüğünün hukuk zemininde izahı bulunmayan uygulamaları nedeniyle ciddi engellemelerle karşılaştı.
* Bu tür uygulamaların geliştiği ilk günlerde İlçe Seçim Kurulu Başkanı ve Cumhuriyet Başsavcısı'nı ziyaret ederek endişelerimizi anlattık ve uygulamaların durdurulmasını yazılı dilekçe ile seçim kurulundan talep ettik.
* Tüm bu uygulamaların nasıl sonuçlanacağını merakla bekliyorduk. Doğrusu gözü kara bir final ile son bulacağını kimse tahmin edemezdi. Sayın Vali yine herkesi şaşırttı.
* Aslında mükerrer seçmeni önlemek kaygısıyla hareket etmek yerine, siyasi nedenler ile seçmen yazılımının engellenmesi ve iptali amacı ile, kamu gücünü de kullanarak devletin tarafsızlığına gölge düşürecek şekilde hareket edildiği ortaya çıktı.
* Yurttaşlarımızın iradelerine direkt müdahale olarak geliştirilen bu uygulamaları kınıyor; başta bağımsız yargıyı göreve, demokratik kamuoyunu da duyarlı olmaya çağırıyoruz.
* Seçmenleri listelere yazılmaya davet ederek listelerden ismi silinecek yurttaşları yargıya başvurmaya çağırıyoruz.
"Eskiden Karakolda otururdum"
Basın toplantısının sonunda, Vali Akif Tığ'ın açıklamasında "karakolu adres olarak gösterdi" diyerek ismi kamuoyuna açıklanan Mehmet İhsan Taş olduğunu belirten bir kişi, 10 yıldır aynı evde ikamet ettiğini, Akdeniz Belediyesi sınırları içerisinde yapılan yeni düzenleme ile tüm sokak ve evlerin numaralarının değiştiğini, eskiden kendi adresi olan yerin şimdi karakol olarak göründüğünü söyledi.
Taş, üç nüsha olarak düzenlenen konut bildirim formunun birisinin kendisinde, birisinin muhtarlıkta, diğerinin ise karakolda yani eski adresinde olduğunu savundu, "Bu bir komplodur" dedi. (BB)