Fotoğraf: Genco Erkal/Bir Delinin Hatıra Defteri
23. İstanbul Tiyatro Festivali, bu yıl "Hayat ters yüz" temasıyla 13 Kasım'da izleyiciyle buluşmaya hazırlanıyor.
İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın (İKSV) hayata geçirdiği festival, yurtdışından 12, Türkiye'den 16 olmak üzere 28 tiyatro, dans ve performans topluluğunun 78 gösterimini sahneye taşıyor.
Bunların yanı sıra Öğrenme ve Gelişim Programı kapsamında okuma tiyatroları, söyleşiler, atölye çalışmaları ve ustalık sınıfları gibi tamamı ücretsiz yan etkinlikler de gerçekleştirilecek.
Bu yıl festivalin temasıyla paralel, sahne sanatlarının genel olarak kabul edilmiş kalıplarının sorgulandığı, alışılmışın dışında sahneleme tekniği ve yapısına sahip performanslardan oluşan bir program sunuyor. Festival, "sahne neresi?" ve "oyuncu kim?" gibi sorulara yanıt arıyor.
Rusya'dan dört yapım
Sirk
İstanbul Tiyatro Festivali'nin geçen sene Golden Mask Rus Sahne Sanatları Festivali ile başlayan işbirliği bu yıl Rusya'dan gelecek olan dört farklı yapım ile devam ediyor.
"Golden Mask İstanbul'da" kapsamında; çağdaş dans ve baleyi özgün sanatsal vizyonuyla harmanlayan yenilikçi dans topluluğu Moskova Balesi'nin yedi yetenekli dansçısının yorumuyla sahnelenen "Her Yol Kuzeye Çıkar", Rusya'nın köklü tiyatrosu Theatre of Nations'ın sahne tasarımıyla dikkat çeken, adından çok söz edilen yeni nesil yönetmeni Maxim Didenko'nun müzikali "Sirk" ve Ivan Vyrypaev'in kalemiyle Ortadoğu'nun güncel meselelerine farklı bir bakış sunan "İran Konferansı" festival seyircisiyle buluşacak.
İran Konferansı
Puşkin'in yedi yılda tamamladığı eseri "Yevgeni Onegin", Rusya'nın adı tarihe geçen köklü tiyatrosu Vaktangov Tiyatrosu'nun usta oyuncuları ve Litvanyalı yıldız yönetmen Rimas Tuminas'ın yorumuyla izleyiciyle buluşacak.
Genco Erkal 60. sanat yılını kutluyor
Türkiye tiyatrosunun önemli isimlerinden Genco Erkal ve 50. yılını kutlayan Dostlar Tiyatrosu, festival kapsamında selamlanacak.
60. sanat yılını kutlayan, bugüne dek birçok ödüle değer görülen Genco Erkal bu vesileyle üç ayrı oyunuyla festival kapsamında seyirci karşısına çıkacak. Tiyatroseverlerin yakından bildiği üç eser: Nâzım Hikmet uyarlaması olan "Yaşamaya Dair", Erkal tarafından 1965'te oynanan "Bir Delinin Hatıra Defteri" ve Erkal'ın uyarlayıp yönettiği tek kişilik bir müzikli gösteri olan "Merhaba."
Ezber bozan uluslararası yapımlar
Dünya edebiyatının efsanevi ismi Goethe'nin, büyük yapıtı Faust'tan Benjamin von Blomberg tarafından uyarlanan ve insan aklının arzuları için çelinme ihtimalini bir oyunun içinde kurgulayan "Being Faust-Enter Mephisto", çeşitli sanal ve fiziksel oyun biçimlerini kullanarak akıllı telefonlarla oynanabilen bir oyun.
Being Faust-Enter Mephisto
Göçmenlik meselesi, Yunanistan'a kadın göçü, göçmen temizlikçi kadınların karşılaştığı sorunlar "Temiz Şehir"le sahneye taşınıyor.
Çalışmalarını belgesel tiyatro alanında sürdüren Anestis Azas ve Prodromos Tsinikoris'in yönettiği oyunda hikayeler gerçek sahipleri tarafından aktarılıyor.
Dünya prömiyerini İstanbul Tiyatro Festivali'nde gerçekleştirecek olan "Kayıp Kimlik" film, tiyatro ve dans gibi disiplinleri bir araya getiriyor.
Temiz Şehir
Festival kapsamında yaşam boyu başarı ödülüne değer görülen Emmanuel Demarcy-Mota'nın, Ionesco'nun metinlerinden uyarlanmış "Ionesco Dosyası" usta yazarın farklı metinlerini aynı oyun içinde bir araya getiriyor. Delphine Ciavaldini yönetimindeki Tarihe Not Düşmek ise büyük krizlerin toplumları nasıl etkilediğini bir tarihçi ve bir sanatçının gözünden ele alıyor.
Flaman Kültür Bakanlığı'nın desteği ve Belçika merkezli Platform 0090 ortaklığında üç yapım İstanbul Tiyatro Festivali seyircisiyle buluşacak. Belçika'da yaşayan ve üreten Türkiyeli sanatçı Begüm Erciyas'ın çalışması "Seslenen Parçalar"da bir ses kaydı ile yönlendirilen izleyiciler ses kulübesinin mahremiyetinde kendi içindeki sesi duyarak farklı bir deneyim yaşayacak.
Belçikalı Ultima Vez, ise "TrapTown" ile festivale konuk oluyor.
TrapTown
16 yerli yapım
Programda yer alan bazı yerli yapımlar şöyle:
İstanbul Tiyatro Festivali'nin ortak yapımcılığını da üstlendiği açılış oyunu "Io"da oyunun yazar ve yönetmenliğini üstlenen Şahika Tekand'ı sahnede de izleyeceğiz. Sahnede, ataerkil dünya düzenini, hafızasını ve sorgulama yetisini gittikçe daha çok terk eden bugünün insanının tragedyasını şiirsel bir aksiyon düzeni ile izleyeceksiniz.
Io
Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı ve İKSV işbirliğindeki proje kapsamında bir yıl boyunca tiyatro eğitimi alan bölge gençlerinin katılımıyla hayata geçirilen Tuşba Kent Tiyatrosu'nun sahneleyeceği "Dünyanın Ortasında Bir Yer" festival seyircisiyle buluşacak.
Usta yönetmen Yücel Erten'in sahneye koyduğu "Barakalar ve Saraylar", Kemal Aydoğan'ın sahneye taşıdığı "Ver Parayı!"yı festivalde yer alacak diğer iki yerli yapım.
Özgül Akıncı'nın yönettiği "Kadar"da ise seyirciler, Kuzguncuk İskelesi'ni üç oyuncu eşliğinde dolaşacak ve "Kral Lear"dan ilhamla yaratılan bir dizi ana tanıklık edecek.
Altıdan Sonra Tiyatro ekibi tarafından sahnelen "Kaldırım Serçesi" ise Gülriz Sururi'ye bir saygı duruşu niteliğinde.(AÖ)