İstanbul Bilgi Üniversitesi İnsan Hakları Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde yer alan Kadına Yönelik Ayrımcılık ve Şiddetin Önlenmesi Çalışma Grubu'nun gerçekleştirdiği "Ailenin Korunmasına Dair Kanun Kimi ve Neyi Koruyor? Hâkim, Savcı, Avukat Anlatıları" adlı çalışmanın bulgularının kamuoyuna sunulduğu toplantıda avukat Habibe Yılmaz Kayar ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin konuştu.
Bakanlığın hazırladığı yeni yasa taslağını değerlendiren Yılmaz, tüm temel problemleri kapsayacak bir yasaya ihtyaç olduğunu belirtti. Yılmaz yasa taslağının "olmazsa olmazlarını" şöyle sıraladı:
* Ayrımcılık yasağına uluslararası standartlar getirilmeli, medeni durum, karşılıklı ilişki içinde olup olmama, cinsiyet kimliği, sağlık durumu gibi muhtemel ayrımcılık tehlikeleri giderilmeli.
* Şiddeti azmettiren ve yardım eden hakkında koruma kararı verilmesi eklenmeli.
* Çocukların velayet hakkının koruma süresince şiddet uygulayan ile kişisel ilişkisinin kaldırılacağı veya denetime tabi tutulacağı konusunda açık bir hüküm bulunmalı.
* Koruma kararının savcılıkça verilmesi durumunda da kararın aynı gün verileceği açıklanmalı ve karardan kollukça failin aynı gün haberdar edilmesi ilkesi eklenmeli.
* Bildirim yükümlülüğü İstanbul sözleşmesine uygun olarak düzenlenmeli ve kadın dayanışma/danışma merkezlerinin, kendilerine başvuran kadınları emniyete bildirme yükümlülüğü asla olmamalı.
* Mağdurun gizliliğinin korunacağı, ülke çapında kesintisiz çalışan bir telefonla yardım hattı kurulmalı.
* Şiddet Suçu Mağdurlarına Devlet Tarafından Tazminat Ödenmesine Dair Avrupa Sözleşmesi çerçevesinde gerekli düzenlemeler yapılmalı.
* Şiddetle ilgili cezalarda kültür, örf, adet, gelenek veya namus gerekçeleri kabul edilemez, tahrik indirimine neden olamaz.
Yılmaz, yargılama kurallarında da kadının tekrar mağsur edilmemesi ve korunmasına yönelik değişiklikler yapılması gerektiğini söyledi. Soruşturma ve kovuşturmada arabuluculuk ve uzlaşma teklif edilemeyeceğini ve bu davalara STKların da müdahil olabilmesi gerektiğini hatırlattı.
Şahin: Önemli olan zihniyeti değiştirmek
Bakan Şahin, hazırladıkları yasa taslağını anlattı. 4320 konusunda yaptıkları çalışmalarda, çıkardıkları suç haritalarından hareketle göç alan şehirlerde şiddetin daha yoğun olduğunu, gelenekselden modern aile yapısına geçişte, ya da tarımdan şehir hayatına geçildiğinde ailelerin bu dönüşümü yönetemediğini söyledi.
"Genelgeler, hukuki altyapı bir yana, kadına yönelik şiddetle mücadelede zihniyet önemli" diyen Şahin, 40 bin polis, 65 bin sağlık görevlisi, aile mahkemeleri hakimlerine toplumsal cinsiyet eğitimi verildiğini belirtti.
Konuyla ilgili kısa film çalışmalarına başladıklarını anlatan Şahin, "Bilgi ve teknoloji çağında medyayı bu şekilde kullanmak ve farkındalığı yükseltmemiz gerekiyor" diye konuştu. Şahin son olarak, "şimdiye kadar sivil toplum kuruluşlarıyla şeffaf bir çalışma yürüttük, bundan sonra gelen süreci de sivil toplum ve üniversitelerle yürütmeye devam edeceğiz" dedi.(ÇT)