Hükümet, hak savunucularının basın ve ifade özgürlüğünü kısıtladığı için değişikliğe gidilmesi beklediği 20’den fazla düzenlemeden yalnızca biri olan 301. maddeyi, bu maddenin hedef yaptığı Hrant Dink’in ölüm yıldönümüne yetiştiremedi.
Yakında TBMM’ye gelecekti, iki haftadır gelmedi
Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, 7 Ocak’ta "Yakında TBMM'ye gelir” dediği 301. madde, demecin üzerinden iki hafta geçmesine karşın Meclisin gündemine gelmedi.
Şahin, Sabah gazetesinden Ecevit Kılıç’a verdiği röportajda, “Metni hazır, ilgili arkadaşlarımız birkaç gün içinde değişiklik teklifini Meclis Başkanlığı'na verecek. Bu ay içinde yasalaştırmayı planlıyoruz” diyor.
“Bir yılı aşkın süredir üzerinde çalışıyorduk. Benden önceki Adalet Bakanı Cemil Çiçek ve Başbakanımız gibi bu konuda söz söyleme hakkı bulunan kişiler ve sivil toplum kuruluşlarının görüşü alınarak bu çalışma yapıldı.”
Gazeteci Boğatekin 301’den mahkemeye çıktı
Bu arada Adıyaman’da gazeteci Hacı Boğatekin, kaleme aldığı "Türkiye Yanlış Yaptı" başlıklı imzasız yazından yargılanmaya devam etti.
Gerger Asliye Ceza Mahkemesi, Gerger Fırat gazetesi sahibi Boğatekin’in avukatı Hacı Orhan’ın vekaletnamesini sunm ası için yargılamayı 27 Şubat’a bıraktı.
Mahkeme, bu konuda red kararı verildiği için, gazetecinin dosyaya sunduğu dokuz adet belgenin resmi kaynaklardan doğrulatılması için ilettiği taleple ilgili yeni bir karar verilmesine gerek olmadığını bildirdi.
10 Mart 2007'de yayımlanan yazıda "Devlet yanlış yaptı. Nerde ve Ne zaman? Dün, Doğu ve Güneydoğu'da. Sonra da İstanbul'da. Maraş'ta, Sivas'ta. Bugünse, Trabzon'da, İstanbul'da, Mersin'de ve Güneydoğuda..." diyen gazeteci, "devleti alenen aşağılamak" iddiasıyla ve iki yıl hapis tehdidiyle karşı karşıya.
Gazeteci, 301 değişikliğiyle ilgili daha önce bianet’e, “Tamamen kalkmasa dahi 301. maddenin Türkiye’nin dahil olmak istediği birliğin hukuk kurallarına çekilmesi gerekiyor" demişti.
DTP’li Polat’a 301’den beraat
Ayrıca, Demokratik Toplum Partisi (DTP) İl Başkanı Murat Polat, 301. maddeden yargılandığı Tunceli Sulh Ceza Mahkemesi’nce beraat etti.
20 Ekim 2007 tarihinde yaptığı bir basın açıklamasında Polat, “polisin yönlendirmesiyle sivil faşistlerce örgütlenen provokasyonlar, burjuva medyanın desteğiyle halklar arasında çatışma yaratma amaçlıdır. Linci bir silah olarak kullanan polis, haksız gözaltıyı protesto için slogan atan devrimcileri bile linç etmekle tehdit edebilmektedir” dediği için yargılanıyordu.
Bekmezci kararı emsal oldu
13 Aralık’ta mahkeme, gerekçeli kararında, açıklamanın ağır eleştiri niteliğinde olduğunu, Emniyet alenen ağılayacak nitelikte ifadeler içermediğini ve suçun unsurlarının oluşmadığını açıkladı.
Yargılama sırasında Polat’ın avukatları Barış Yıldırım ve Özgür Ulaş Kaplan, mahkeme, benzer ifadeler nedeniyle 301’den yargılanan Mehmet Hanifi Bekmezci’nin beraat ettiği yargı kararını emsal olarak gösterdi. (EÖ/TK)