* Fotoğraflar: Şebnem Coşkun / Anadolu Ajansı, Kaynak: Anadolu Ajansı.
Dünya serbest dalış rekortmeni ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye'nin "Sudaki Yaşam Savunucusu" Şahika Ercümen tarafından Hatay'da hassas durumdaki deniz ekosistemini korumayı amacıyla düzenlenen dalış, Hatay'ın İskenderun ilçesine bağlı Hırlavuk Burnu'nda gerçekleşti.
UNDP Türkiye'nin "Hatay için İklim Eylemi" projesi kapsamında deniz yaşamının korunması için dalış gerçekleştiren Ercümen "Denizlerimiz ve okyanuslarımız boğuluyor. Kirlilik, atıklar, aşırı avlanma, istilacı yabancı türler ve iklim değişikliği gibi insanlığın yarattığı sorunlar, deniz yaşamını, bağlı olduğu oksijenden mahrum bırakıyor," dedi.
1 saatte 40 kilo atık toplandı
Dalış sırasında, vatozların ve istilacı türler arasında yer alan ve son yıllarda sayısı artan kedi balıklarının, dipte, yüzlerce plastik atık arasında yaşadığı gözlemlendi.
Ercümen, dalış öncesinde e3 Samandağ Sahili'nde düzenlenen atık temizleme etkinliğine katıldı. 47 ilkokul öğrencisinin yer aldığı etkinlikte bir saat içinde yaklaşık 40 kilogram atık toplandı.
Asi Nehri'ndeki kirlilik
Ercümen, deniz ve okyanusların dünya genelinde kirletiliyor olmasına dair şöyle dedi:
"Denizlerimiz ve okyanuslarımız boğuluyor. Kirlilik, atıklar, aşırı avlanma, istilacı yabancı türler ve iklim değişikliği gibi insanlığın yarattığı sorunlar, deniz yaşamını, bağlı olduğu oksijenden mahrum bırakıyor. Bugün Asi Nehri'ndeki kirlilik konusunda alarm veriyoruz ancak tehdit çok daha büyük.
"Suyun altındaki yaşamı tehlikeye atarsak tüm insanlığı tehdit etmiş oluruz. Bu nedenle bu küresel sorunu durdurmak için yerel düzeyde eylemlerimizi yoğunlaştırmamız ve farkındalığı artırmamız gerekiyor."
Çizgili yılan kedi balığı
Dalış sırasında gözlemlenen istilacı türlerden çizgili yılan kedi balığı hakkında bilgi veren İskenderun Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemal Turan, Süveyş Kanalı yoluyla Kızıldeniz'den Akdeniz'e gelen çizgili yılan kedi balığının (plotosus lineatus), İsrail ve Lübnan kıyılarında görüldükten sonra, ilk defa 2016 yılında Türkiye'de kaydettiklerini söyledi.
"Hatay için İklim Eylemi" projesi hakkındaJaponya hükümetinin sağladığı 1,8 milyon dolar destekle Hatay'da hassas durumdaki deniz ekosistemini korumayı amaçlayan UNDP Türkiye "Hatay için İklim Eylemi" projesinde üç hedef belirlendi. Bunlardan birincisi, Samandağ'da Akdeniz'e dökülen Asi Nehri'nin getirdiği atıkları temizlemek; ikincisi, mevzuat düzenlemelerinin iyileştirilmesi ve halkın eğitilmesi yoluyla atıkların nehre boşaltılmasının azaltılmasını sağlamak; üçüncüsü ise nehirleri tıkayan, su kalitesini düşüren ve yerel balıkçılık ekonomisini tehdit eden bir istilacı tür olan su sümbülünün yayılmasının yarattığı tehditle mücadele etmek. |
(TY)