Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) milletvekillerince 30 Ekim 2018’de meclise sunulan ve yasallaşmak üzerine meclis gündeminde olan, “Sağlıkla İlgili Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi” hangi maddeleri içeriyor?
Tasarı, sağlık çalışanlarının döner sermayesinden, eczacılara kadar geniş bir alanda yeni düzenlemeleri kapsıyor. Kamuoyunda, “Sağlıkta şiddet yasası” olarak bilinen tasarı 19 sayfadan ve yaklaşık 40'ı aşkın maddeden oluşuyor. Yasa tasarısının en çok beşinci maddesine tepki gösteriliyor. Çünkü bu madde de, Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile ihraç edilen doktorlar SGK ile anlaşması olan yerlerde çalışamayacak.
5. Madde şöyle:
TTB de Hedefte
Tasarının 11. Maddesi’nde de yeni bir uygulamayı içeriyor. Buna göre, daha önce yeni bir muayene açmak için Türk Tabipler Birliği'ne (TTB) başvurulması gerekiyordu ancak yeni tasarıya göre bu koşul da ortadan kalkıyor. Tasarı kanunlaştığı takdirde TTB’nin üye kaybı yaşayabilir.
Madde 11 Tabiplerin birden fazla tabiplik görevi kabul etmeleri için tabip odasından izin almalarına ilişkin düzenlemeler yürürlükten kaldırılmaktadır. |
Döner sermaye miktarına da cumhurbaşkanı karar verecek
Madde 14 ve 15’te de sağlık birimlerindeki döner sermaye uygulamalarına dair değişikler planlandı. Buna göre, döner sermaye miktarının arttırılması Cumhurbaşkanı’na bağlandı.
Yazılı açıklamayla tasarıya tepki gösteren TTB, sağlık çalışanlarına bir saldırının da hükümetten geldiğini belirterek özetle şunları söyledi:
“Hekimlere ve sağlık çalışanlarına saldırı bu kez “Sağlıkla İlgili Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi” ile Hükümet’ten geldi.
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) milletvekillerince 30 Ekim 2018 günü TBMM’ye sunulan ve hekimlerin taleplerinin karşılanması bir yana; yakıcı mağduriyetler yaratan, sağlıkta şiddet konusunda işe yarar somut hiçbir adım atmayan, “KHK ve Güvenlik Soruşturması” gerekçesiyle binlerce hekimi işsizliğe mahkûm edecek olan, haktan, hukuktan, en temel vatandaşlık haklarından uzak, bütünüyle kötü niyetli bir kanun teklifi ile karşı karşıya kalmış durumdayız.
TIKLAYIN – TTB’nin açıklamasının tam metni
(EMK)