Fotoğraf: pixabay
Gıda güvenliğinin, üretimden hasata, işlemeye, depolamaya, dağıtıma, hazırlama ve tüketime kadar gıda zincirinin her aşamasında gıdanın güvenli kalmasını sağlamada kritik bir rolü var.
Güvenli olmayan gıda, her yıl yol açtığı tahminen 600 milyon gıda kaynaklı hastalık vakasıyla insan sağlığı ve ekonomiler için bir tehdit oluşturuyor. Özellikle kadınlar ve çocuklar, çatışmalardan etkilenen topluluklar ve göçmenler başta olmak üzere savunmasız ve kenara itilmiş insanlargıda güvensizliğinden orantısızca etkileniyor. Dünya çapında her yıl tahminen 420 bin kişi kontamine (zehire mruz kalmış) gıdaları yedikten sonra ölüyor. 5 yaş altı çocuklar gıda kaynaklı hastalık yükünün yüzde 40'ını taşıyor ve her yıl 125 bin ölümle karşılaşıyor.
7 Haziran
Dünya Gıda Güvenliği Günü
Gıda kaynaklı risklerin önlenmesi, belirlenmesi ve yönetilmesine yardımcı olmak, gıda güvenliğine, insan sağlığına, ekonomik refaha, tarıma, pazara erişime, turizme ve sürdürülebilir kalkınmaya katkıda bulunmak için dikkat çekmek ve harekete geçmeye esin vermek amacıyla belirlenen 7 Haziran Dünya Gıda Güvenliği Günü sorumlu küresel kuruluşlarca destekleniyor.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), BM Üyesi Devletler ve diğer ilgili kuruluşlarla işbirliği içinde Dünya Gıda Güvenliği Günü'nün kutlanmasını ortaklaşa kolaylaştırıyorlar. Bu uluslararası gün, yediğimiz gıdaların güvenli olmasını, kamu gündeminde ana akım gıda güvenliğini sağlama çabalarını güçlendirmek ve küresel olarak gıda kaynaklı hastalıkların yükünü azaltmak için bir fırsat olarak kabul ediliyor.
▶ Bu çerçevede TMMOB Gıda Mühendisleri Odası, Dünya Gıda Güvenliği Günü etkinlikleri kapsamında 7 Haziran 2023'te Ankara'da "Türkiye'de Gıda Güvenliği Politikaları" başlıklı bir panel gerçekleştiriyor. Panelle ilgili bilgiye bağlantıdan ulaşılabilir.
2023 Dünya Gıda Güvenliği Günü:
"Sağlığımızı korumak, her seferinde bir ısırık
Dünya Gıda Güvenliği Günü, gıda güvenliğinin önemi ve bireylerin ve kuruluşların gıda kaynaklı riskleri önlemek, tespit etmek ve yönetmek üzere atabilecekleri adımlara ilişkin farkındalık yaratmak amacıyla her yıl aynı gün, 7 Haziran'da kutlanan küresel bir etkinlik.
Dünya Gıda Güvenliği Günü, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun, 20 Aralık 2018 tarihli oturumunda belirledi. Bu kararın amacı, gıda güvenliğinin küresel sağlık ve refahı teşvik etmedeki kritik rolüne dikkat çekmekti. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), bu her yıl gerçekleştirilen etkinliği kolaylaştırmak ve teşvik etmekle görevlendirildi.
"Sağlıklı bir gelecek için güvenli gıda"
2023 Dünya Gıda Güvenliği Günü "Sağlıklı bir gelecek için güvenli gıda" temasını yükseltiyor. Bu tema, güvenli gıda ile sürdürülebilir bir gelecek arasındaki temel bağlantıyı vurgulamakta ve insan sağlığını, gıda güvenliğini, ekonomik refahı ve sürdürülebilir kalkınmayı korumak için sağlam gıda güvenliği sistemlerine duyulan ihtiyacı vurguluyor.
Dünya Gıda Güvenliği Günü'nü
kutlamak neye yarayabilir?
▶ İnsan sağlığının korunması: Gıda kaynaklı hastalıklar her yıl dünya çapında milyonlarca insanı etkileyerek hastalıklara, hastaneye kaldırılmaya ve hatta ölüme neden oluyor. Dünya Gıda Güvenliği Günü, tükettiğimiz gıdaların güvenliğini ve kalitesini sağlamak için sıkı önlemlere duyulan ihtiyacı hatırlatmaya hizmet ediyor.
▶ Gıda güvenliğinin sağlanması: Güvenli gıda, gıda güvenliğinin temel bileşenlerinden biri. Bu günü kutlayarak, herkes için yeterli ve besleyici gıda arzının sağlanmasında gıda güvenliği önlemlerinin önemi konusunda farkındalık yaratılıyor.
▶ Sürdürülebilir kalkınmayı teşvik etmek: Gıda güvenliği, ekonomik büyümeye, yoksulluğun azaltılmasına ve çevresel sürdürülebilirliğe katkıda bulunduğu için sürdürülebilir kalkınma için çok önemlidir. Bu günü gözlemleyerek, güvenli gıda uygulamalarının daha iyi bir gelecek inşa etmedeki rolünü vurguluyoruz.
2023 Dünya Gıda Güvenliği Günü'nü
kutlamak için yapılabilecekler
▶ Kendinizi ve başkalarını eğitin: Gıda güvenliği yönergeleri, uygulamaları ve gıdaların yanlış taşınması, depolanması ve hazırlanmasıyla ilişkili potansiyel riskler hakkında bilgi edinmek için zaman ayırın. Bu bilgiyi aileniz, arkadaşlarınız ve topluluğunuzla paylaşın.
▶ İyi hijyeni teşvik edin: Herkesi yiyecekleri kullanırken uygun hijyen uygulamaya teşvik edin. Elleri iyice yıkamanın, temiz mutfak eşyaları ve kesme tahtaları kullanmanın ve temiz bir gıda hazırlama ortamı sağlamanın önemini vurgulayın.
▶ Yerel çiftçileri ve üreticileri destekleyin: Yerel kaynaklardan gıda satın alarak, daha iyi izlenebilirlik ve kalite kontrolü sağlayabilirsiniz. Gıda güvenliği uygulamalarına öncelik veren yerel çiftçileri ve üreticileri destekleyin.
▶ Gıda güvenliği savunuculuğuna katılın: Gıda güvenliği bilincini teşvik etmek için yerel makamlar, okullar ve toplum örgütleri tarafından düzenlenen etkinliklere ve faaliyetlere katılın. Mesajı küresel olarak yaymak için #worldfoodsafetyday hashtag'ini kullanarak sosyal medyada bilgi paylaşın.
(AEK)