*Haber:AA Fotoğraf: Evrensel gazetesi
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Öz Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Türkiye genelinden sağlıkta şiddet araştırması yaptı.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından finanse edilen "Sosyal Hizmetler ve Sağlık Sektöründe İşyeri Şiddetinin Araştırılması ve Önlenmesi Projesi”ye Türkiye genelinde 8 bin 1 sağlık çalışanının katıldı.
TIKLAYIN-Sağlıkta Şiddet Yasa Tasarısı Ne Getiriyor?
Ağustos-ekim 2020 arasında yapılan araştırmada, sağlık çalışanlarının şiddete maruz kalma sıklığına dair önemli sonuçlara ulaşıldı.
Sonuçlara göre, araştırmaya katılanların yüzde 67'si görevi esnasında en az bir kez şiddetin bir türüne uğradı. Bunlar arasında sözel şiddet ilk sırada gelirken, bunu psikolojik şiddet, fiziksel şiddet ve cinsel şiddet izledi.
TIKLAYIN-Ankara'da sağlık çalışanlarına saldırı
"Gece saatlerinde şiddet artıyor"
Fiziksel şiddete maruz kaldığını beyan eden sağlık çalışanlarının yüzde 76,6'sı şiddeti hasta yakınından gördüğünü ifade etti.
En fazla şiddete uğrayan sağlık çalışanları, acil tıp teknisyenleri, tıbbi sekreterler, hasta bakım elemanları, tıbbi dokümantasyon görevlileri, güvenlik görevlileri, hemşireler ve ambulans şoförleri olarak sıralandı.
Şiddet gördüğünü dile getirenlerin büyük bölümü gece saatlerinde şiddet olaylarının arttığını söyledi.
TIKLAYIN-Sağlık çalışanlarına saldırı girişimine 2 tutuklama
"Yüzde 84'ü korkuyor"
Araştırmaya katılanların yüzde 69,7'si sağlıkta şiddet olaylarını artık olağan karşılamaya başladıklarını ifade ederken, yüzde 30,3'ü hiçbir koşulda olağan bulmadıklarını belirtti.
Şiddet gören sağlık çalışanlarının yüzde 84'ü sürekli endişe, korku ve tetikte olma durumu yaşadıklarını, bunun da iş verimlerini olumsuz etkilediğini kaydetti.
Katılımcıların yüzde 87,5'i sağlık çalışanlarına şiddetin engellenebileceği görüşünde. (RT)
TIKLAYIN-"Hakaretler 'kaba sözmüş' pervazı da kırmak istememişler"