Fotoğraflar: SES
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Amed ve Antalya Şubeleri, “Güvenceli İş Güvenli Gelecek” sloganıyla başlattıkları imza kampanyasına ilişkin açıklama yaptılar.
Diyarbakır’da yapılan açıklamada konuşan SES Amed Şube Eşbaşkanı Yıldız Ok, “Test- temaslı- tedavi algoritmalarının bilimsel yaklaşımlarla uyuşmayacak şekilde değiştirilmesi ve salgın kontrolü için alınması gereken önlemlerin ısrarla hayata geçirilmemesi kaygılarımızı artırıyor” dedi.
"Atama bekleyenleri göreve çağırın"
Sağlık emekçilerinin çalışma koşullarının pandemide çok daha ağırlaştığını ifade eden Ok, şöyle devam etti:
“Sağlık emekçileri tüm bu süreç boyunca yorulmuş, tükenmiş, yıpranmış, sağlığından canından olmuştur, güvenceli istidam istiyoruz. Toplu şekilde istifalar, emekli olarak alandan ayrılmalar söz konusudur. Artık bu yolun sonu gelmiştir. Diğer ülke örneklerine baktığımızda salgın boyunca sağlık alanını takviye için emekli olanlar dahi göreve çağırılmıştır.
"Türkiye'de ataması yapılmayan yüzbinlerce sağlık emekçisi var. Hukuksuza ihraç edilen, güvenlik soruşturmaları bahane edilerek göreve başlatılmayan binlerce sağlık emekçisi var ve göreve çağrı beklemektedir. Artık bu adımın atılması ertelenemez bir zorunluluktur.
“Pandemide ayrımcılık arttı”
“Pandemi süreci, sağlık ve sosyal hizmetlerin bir ekip işi olduğunu, ekibin her parçasının emeği ve katkısının vazgeçilmez olduğunu bize bir kez daha göstermiştir. Pandemi öncesinde de var olan bu ayrımcı ve emek düşmanı uygulamalar, pandemi döneminde bir kez daha görünür olmuştur.
"Bu durum, hangi istihdam biçiminde- hangi kadroda olursa olsun tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçilerini tehdit eden, iş barışını bozan, emekçiler arasında dayanışmayı değil rekabeti dayatan bir durumdur. Kadrosuna bakılmaksızın tüm emekçiler için güvencesizlik yaratmaktadır. Sağlık ve sosyal hizmetlere de zarar vermektedir.
“Güvencesiz çalıştırılma sonlandırılmalı”
“Sağlık ve sosyal hizmetlerin kamu hizmeti olmasını gerektiğini tartıştığımız yerde, bu alanda çalışanların da kadrolu kamu emekçileri olması bir zaruriyettir. Ve artık bu sorun çözülmelidir. Tüm bu nedenlerle, ‘’güvenceli iş güvenli gelecek’’ şiarıyla tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin kadroya alınması ve güvencesiz çalışmanın kalıcı olarak sonlandırılması; sağlık ve sosyal hizmet alanlarında yetersiz olan emekçi sayısının kadrolu atamalarla artırılması için her iki alanda da en azından OECD ortalamasına ulaşacak şekilde güvenceli istihdam yapılması düzenlemelerini detaylı olarak içeren bir Kanun Teklifi hazırladık ve ilimizdeki emekçilere imzaya açtık. Kanun teklifini ve topladığımız imzaları ilimizdeki milletvekillerine ilettik. Meclis Başkanlığına iletmesi için bugün sendikamızın Genel Merkezine gönderiyoruz.”
İçöz: Aylardır sağlığımız hiçe sayıldı
SES Antalya Şubesi Eşbaşkanı Şükran İçöz ise; Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın dün (30 Eylül) yaptığı “Belirti göstermeyip testi pozitif çıkan vakaları günlük açıklanan tabloya eklemiyoruz” açıklaması hakkında konuştu.
İçöz “Bizim aylardır söylediklerimizi Sağlık Bakanı dün itiraf etmiştir, gerçek rakamlar halktan gizlenmiştir, süreç şeffaf yürütülmemiş, salgının yayılmasına engel olunmamıştır. Hem halkın sağlığı hem de biz sağlık emekçilerinin sağlığı hiçe sayılmıştır” dedi. İçöz, ardından ortak basın metnini okudu ve toplanan imzaları Meclis'e göndereceklerini söyledi. (RT)