Haydarpaşa Numune Hastanesi önünde açıklama yapan Sağlık Platformu, Kamu Hastane Birlikleri yasa tasarısının "hastaneleri birer işletme haline getireceği" uyarısında bulundu.
Basın açıklamasını okuyan Naciye Erdoğan hastanelere ait araç gereç gibi taşınmazların kiralanabileceğine, satılabileceğine, sağlık personelinin iş güvencesinin ortadan kalkacağına ve hastaların mağdur olacağına dikkat çekti. İstanbul Tabip Odası başkanı Özdemir Aktan ve genel sekreteri Hüseyin Demirdizen de birer konuşma yaptı.
Platform üyeleri, bugün yaptıkları eylemde "Hastaneler işletme, vatandaş müşteri, sağlık çalışanı ücretli köle haline gelmesin" , "Herkese eşit, nitelikli, parasız sağlık hakkı" yazılı dövizler taşıdı.
Eyleme yaklaşık 50 kişi katıldı. Hükümet tasarıyı, sağlıkçıların yine çalışma şartlarını kötüleştireceği gerekçesiyle karşı çıktıkları "tam gün" yasasıyla birlikte Mayıs 2009'da Meclise sevk etmişti. Tasarı 18 Mart'ta Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi.
Hastalar ne düşünüyor?
Platform üyeleri daha sonra hastane bahçesine kurdukları referandum sandıklarında tasarıya karşı oy kullandı. Sağlık personelinin yanı sıra tasarıya karşı oy kullanan bazı sağlık çalışanları, hasta ve hasta yakınları tasarıya ilişkin düşüncelerini bianet'e açıkladılar:
Ziya Dolu: "İnsan sağlığıyla oynanmaz. İnsan sağlığı bu kadar ucuz değil. Hastanın parası yoksa ölmüş demektir. Hastanelerin özelleştirilmesini istemiyoruz. Eğer hastaneler özelleştirilirse ben öleceğim demektir."
Mahmut Tunçel: "Hastalar bu saatten sonra diri diri mezara gömülecek. Kamunun elinde bir tek hastaneler kaldı. Tayyip hükümeti artık bunu da satarsa elde hiçbir şey kalmayacak."
Zarife Pala: "AKP önce maaşımıza zam yapsın ondan sonra özelleştiriyorsa özelleştirsin. Hem bize para vermiyor hem de cebimizdekini de almak istiyor."
Fatma Binbay: "Hiç öyle şey olur mu. Biz ne yapacağız sonra. Zaten paramız yok. Yarım aylık alıyoruz. 7 yıldır bu hastaneye geliyorum."
Serap Yüce: "Bir kurumun içerisinde farklı farklı 4B, 4C gibi bir şey olabilir mi. Eşit hakkın olmadığı bir yerde çalışma ortamını bir düşünün. Eşit şartlarda çalışıyoruz ama eşit hakkımız yok."
Hilal Gözneli: "Parası olmayana ne halin varsa gör demektir bu yasa. Bu tasarının ne olduğunun iyice anlaşılması ve karşı çıkılması gerektiğini düşünüyorum. Maddelerin ne olduğu net bir şekilde halka sunulmuyor. AKP, tamamıyla kendi çıkarına uygun bir değişiklik istiyor. Yoksa vatandaşı düşündüğü yok. Hastaneler özelleştirilince kim alacak acaba bunları? Parası olan, hükümete yakın olanlar alacak. Parası olmayan gitsin ölsün. AKP'nin yaptığı bu."
Cemile Cici: "AKP hükümeti Obama'yı örnek alsın. Onlar nasıl sağlık reformu yapıyorsa aynısını yapsın. "
Hamiyet Korkmaz: "Bilenler bize açıklıyorlar. Bence doğru da söylüyorlar. Bu tasarı bizi mahvedecek."
Sağlık Platformu'nu oluşturan örgütler şöyle: İstanbul Tabip Odası, İstanbul Eczacı Odası, İstanbul Diş Hekimleri Odası, İstanbul Veteriner Hekimler Odası, Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası (DEV SAĞLIK-İŞ), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası İstanbul Şubeleri (SES).(BT/EÜ)