*Fotoğraf: AA
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) aşı çalışmalarıyla ve yeni tip koronavirüsün (Covid-19) hangi yaş grupları tarafından yayıldığıyla ilgili bir açıklama yaptı.
AA'nın haberine göre, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, DSÖ'nün İsviçre'nin Cenevre kentinde bulunan merkezinde video konferans yöntemiyle düzenlenen basın toplantısında, Covid-19'un tedavisi, ilaç ve aşıları konusunda ülkeleri paylaşıma davet etti.
"Aşı milliyetçiliği önlenmeli"
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, olası COVID-19 aşılarını biriktiren ulusların salgını derinleştireceğini söyledi ve ülkelere küresel bir aşı paktına katılmaları için son bir çağrı yaptı.
Ülkelerin, Covid-19 aşısı tedarikini sağlarken ulusal çıkarlarını öncelikli hale getirmesinin salgını daha da kötüleştireceğine dikkati çeken Ghebreyesus, Covid-19 aşı ve diğer tedavilerinin stratejik ve küresel olarak paylaşılmasının aslında her ülkenin kendi çıkarına olduğunu vurguladı.
TIKLAYIN - En çok vaka ve ölüm hangi ülkelerde?
Aşı milliyetçiliğinin önlenmesi çağrısında bulunan Ghebreyesus, "Herkes güvende olana kadar kimse güvende değil" dedi ve şöyle devam etti:
"DSÖ bu amaçla 'ACT-Accelerator' programı kapsamında hükümet ve özel sektörle birlikte çalışıyor, böylelikle en yüksek risk altında olanların salgın konusundaki yeni tedavi yöntemlerinden faydalanmasını amaçlıyoruz.
"Virüse ilişkin başarılı bir aşı geliştirildiğinde, DSÖ'nün stratejik danışma grubu bunu onaylayacak ve adil kullanımı için öneriler sunacak."
Virüsü yayan yaş grupları
Ghebreyesus, DSÖ üyesi tüm ülkelere, çok uluslu COVAX aşı çalışmalarına katılım için mektup gönderdiğini de ifade etti. Toplantıda söz alan DSÖ Baş Danışmanı Bruce Aylward ise bu yıl tüm dünyaya yaygın şekilde grip aşısı yaptırılması çağrısında bulundu. Aylward, Covid-19 ile benzer belirtiler gösteren gribin önlenmesinin salgınla mücadeledeki önemine işaret etti.
DSÖ ayrıca virüsün 20'li, 30'lu ve 40'lı yaşlardaki kişiler tarafından yayıldığını ve çoğunun hastalığa yakalandığından haberinin olmadığını açıkladı.
"Bu, yaşlılar, uzun dönemli bakım alan hasta insanlar, yoğun nüfuslu ve yetersiz hizmet alan yerlerde yaşayan kişiler gibi daha savunmasızların hastalanma riskini artırıyor" denildi.
(SO)