Sağlık Bakanlığı, 11 kasım 2012 tarihinde yayınladığı genelge ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na SGK) bağlı olan ya da olmayan tüm muayenehane ve sağlık kuruluşlarının hastalara ait kayıtlarını Sağlık.NET 2 uygulaması kapsamında paylaşmaları zorunluluğunu getirdi.
bianet’e konuşan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Genel Sekreteri Dr. Bayazıt İlhan, uygulamanın evrensel hasta haklarını ihlal ettiğini söyledi.
İlhan, “Bir kişinin o an sadece hekimiyle paylaşmak isteyeceği başkalarının duymasını istemeyeceği pek çok bilgiyi Sağlık Bakanlığı toplamak gibi bir zorunluluk koyuyor hekimlere” diyerek uygulamanın yaratacağı sıkıntılara dikkat çekti:
“Mesela bir kadın gebelik testi yaptırıyor, kürtaj yaptırıyor ve bunun bilinmesini istemiyor. Ama bu bilgiler bir sistemde toplanıyor.”
“Bir yönetmelik daha yaptılar ve buna göre SGK bu bilgileri belli anlaşmalarla özel kişilere ve kurumlara satabilecek.”
“Büyük ihtimalle, kişilerin ödeyeceği primler de buna göre belirlenecek. Diyelim ki herhangi bir kronik hastalığınız varsa daha çok prim ödeyeceksiniz. O kişinin hayatını etkileyebilecek pek çok olumsuz sonuç olabilir bu durumda.”
"Genelgede tüm sağlık çalışanlarının gerekli yazılımı edinmesi gerektiği belirtiliyor. Bu yazılım özel şisrketler tarafından yüksek bir meblağaya satılıyor.”
Uygulama anayasaya aykırı
Uygulamaya gündeme getiren CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın bakanlığın eskiden beri bu verileri topladığı açıklamasına şu cevabı verdi:
“Hasta verileri toplanır ama kimlik bilgileri toplanmaz. Bildirilmesi zorunlu hastalıklar vardır. Diğer hastalıklar ise istatistik verisi olarak toplanır.”
“Zaten yeni bir yetki ihiyaçları olmasıydı 663 sayılı kanun hükmündeki kararnameye yeni bir madde koyarak hasta bilgilerinin toplanmasını istemezlerdi. Yöntem yanlış. Bu yöntemle insanlarımızın sırlarını bir yere depolarsanız bunların güvenliğini, sağlayamazsınız. İnsanların ismiyle hiçbir şeyi toplayamazsınız. Bu durum anayasaya aykırı.”
Avukat Ziynet Özçelik düzenlemedeki eksikliklere dikkat çekti. Dünyadaki örneklerinde devletin hangi bilgileri ne koşullarda paylaşacağının çok açık bir şekilde yasalarla düzenlendiğini söyleyen Özçelik, Türkiye’de bu durumun muğlak olduğunu belirtti.
Uygulama ile ilgili basın açıklaması yapan TTB, üyelerinden kesinlikle hastanın yazılı onayı olmadan verilerini paylaşmamalarını istedi. (EA)