"Türkiye'de 21 milyon insanın sosyal güvenceden yoksun olduğunu ve sağlık hizmetlerinden ücretli yararlanmak zorunda kaldığını belirten" Tombul, "bu insanların sosyal güvenceye kavuşup kavuşmayacağının netlik kazanması gerektiğini" vurguladı.
Tombul, "sağlık hizmetlerinin fiilen özelleştirilmesinin gündemde olduğunu ve insanların özel sigorta şirketlerine özendirildiğini" belirterek, "Biz devletin asli görevlerini yerine getirmesini savunuyoruz" dedi.
Başesgioğlu açıklamıştı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu'nun, Sağlık ve Maliye Bakanlıkları ile birlikte sürdürdükleri sosyal güvenlik kuruluşlarının tek çatı altında toplanması için çalışmaları yaptıklarını açıklamasının ardından SES Genel Başkanı Tombul Özgür Radyo'ya konuştu.
Türkiye'deki sosyal güvenlik kuruluşları olan Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur'un normlarının birbirinden farklı olduğunu belirten Tombul, "Emekli Sandığı, SSK, Bağ-Kur'da emekli ikramiyeleri, emekli maaşları farklı. Bunların hangi çatı altında toplanacağı, hangi normlarda toplanacağı konusunda bir problem var" dedi.
Tombul şu noktalara dikkat çekti:
* Sosyal güvenlik kuruluşlarının birleştirilmek istenmesinin yanında sağlık hizmetlerinin fiilen özelleştirilmesi de gündemde.
* Deniliyor ki; sağlık hizmetleri tek çatı altında toplanacak. Tamam tek çatı altında toplanabilir. Ancak "hastanelerin sağlık kuruluşlarının idari ve mali açıdan özerkliği sağlanacak" deniliyor.
* Bu şu anlama geliyor: Hastane döner sermayeyle çalışacak. Kâr ederse devam edecek, kâr etmezse kapatılacak ya da işletmesi özel sektöre devredilecek. SSK'nın yeni yasa tasarısında da aynen böyle geçiyor. Sağlık hizmetlerinin fiilen özelleştirilmesi gündeme getiriliyor.
21 milyon insan sosyal güvenceden yoksun
* Türkiye'de 21 milyon insan sosyal güvenceden yoksun ve sağlık hizmetlerinden ücretli yararlanmak zorunda. Bu insanların sosyal güvenceye kavuşup kavuşmayacağı konusunda problem var.
* Biz, sosyal güvenlik kuruluşlarının Türkiye'de herkesi kapsar hale gelmesini istiyoruz. Sağlık hizmetlerinde ayrıca bir sağlık fonu olmasını istemiyoruz.
* Biz sağlığın doğuştan bir kazanılmış hak olduğunu, bunun için de kamusal görev olduğunu, kamunun sağlık hizmetlerini ücretsiz vermesi gerektiğini düşünüyoruz.
* Bu açıdan yaklaştığımızda, sağlık hizmetlerinin sosyal güvence çerçevesinde ele alınmaması gerekir. Sağlık hizmetleri devletin vermesi gereken asli bir görevdir.
İnsanlar özel sigorta şirketlerine yönlendiriliyor
* Sosyal güvenlik kuruluşlarının birleştirilmesinin arkasında, özel emeklilik sigortalarına aktarma niyeti olup olmadığı konusunda ciddi kaygılarımız var.
* Örneğin SSK'da emeklilik yaşı 65'e çıkarıldığı andan itibaren sadece 65 yaş yetmiyor. Pirim süreleri de var. Şu anda Türkiye'de özel sektörde sigortalı çalışanların emekli olma şansı hemen hemen yoktur.
* Bunun yerine insanlar özel sigorta şirketlerine yönlendiriliyor. Sistem özel sigorta şirketlerini özendirir hale getiriyor. Asıl dikkat çekilmesi gereken problem de bu. (BB/NK)