14 Mart Tıp Bayramı günüyle başlayan Sağlık Haftası’nda sağlık alanının ve sağlık emekçilerinin birçok sorunu gündeme getirilecek. Ne var ki bunlar içerisinde bir tanesi sıklıkla hemen hiç öne çıkmıyor: Sağlıkçıların sağlığı!
Oysaki sağlık hizmeti tehlikeli ve çok tehlikeli iş’ler arasında. Hastaneler neredeyse maden ocaklarına yakın bir sorun alanı.
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) 2012 yılı istatistikleri içerisinde “İnsan Sağlığı Hizmetleri” çalışma alanında iş kazası sayısı 131, meslek hastalığı 5, sürekli iş göremezlik 3, ölüm 0 olarak yer alıyor.
Dünyadaki ortalamaya göre meslek hastalığı görülme sıklığı bin kişide 4-12 arasında değişiyor. Türkiye’de 700 bin sağlık çalışanı olduğu düşünüldüğünde (binde 4 üzerinden hesaplansa bile) beklenen en az rakamın binlerle ifade edileceği açıktır.
Kolaylıkla tahmin edileceği gibi bu rakamlar buzdağının görünen yüzü bile değil!
Türk Tabipleri Birliği (TTB), birçok farklı disiplinden sağlıkçının kurumsal yapılarının yer aldığı Sağlık Çalışanlarının Sağlığı Çalışma Grubu’nun önerisiyle sağlıkçı milletvekillerine konuyu sahiplenmeleri amacıyla gönderdiği mektupta yukarıdaki rakamsal gerçeği hatırlatarak ekledi:
“Sağlık hizmetleri tehlikeli ve çok tehlikeli işler kapsamında yer almakta olup sağlık çalışanları bu hizmeti gerçekleştirirken bulaşıcı hastalıklarla, radyasyonla, şiddetle ve trafik kazaları başta olmak üzere birçok mesleki tehlike ve risklerle karşılaşmakta, hastalanmakta, yaralanmakta ve yaşamını kaybetmektedir.”
TTB, Sağlık Haftası vesilesiyle sağlıkçı milletvekillerinin konuya dikkat çekmek için soru önergeleri başta olmak üzere sorumluluk almalarını bir kez daha talep etti. (EB/HK)