"Sağlık hak olmaktan çıkarılamaz"
TTB, DİSK ve KESK İstanbul Taksim Meydanı Posta ve Telgraf Teşkilatı (PTT) önünde yaptıkları açıklamada "SSGSS Yasa Tasarısı, her birimizin bugününü ve yarınını doğrudan ilgilendiriyor" diyerek yasa tasarısının getireceği sonuçları şöyle sıraladılar:
* Emeklilik yaşı 68'e, prim ödeme gün sayısı 9.000'e çıkarılacak, emeklilik maaşları yüzde 23-33 oranında azaltılacak,
* Aylık geliri 127 YTL. olan herkesten 64 YTL sağlık sigortası primi alınacak,
* Memur aylıkları GSS prim kesintisi nedeniyle yüzde 5 oranında düşecek,
* Prim ödeyemeyenlere sağlık hizmeti verilmeyecek,
* Muayene, tetkik ve tedavinin her evresinde katkı payı adı altında eködeme istenecek
* Teminat paketi adı altında, bazı hastalıklar sigorta kapsamı dışına çıkartılacak,
* Parası olan parası kadar sağlık hizmeti alacak,
* Sağlık hak olmaktan çıkartılacak.
"AKP tek başına karar veremez"
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) bulunan ve bulunmayan birçok siyasi partinin bu yasa tasarısını eleştirdiğini, sendikalar, meslek ve sivil toplum örgütlerinin tasarıya karşı olduğunu belirten DİSK, TTB ve KESK temsilcileri, toplumsal bir mutabakatın oluşturulamadığına dikkat çekiyor.
"Ancak, hepimizin yaşamını etkileyecek bu yasa tasarısını, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Hükümeti'nin TBMM'deki çoğunluğuna dayanarak, toplum adına, tek başına yasalaştırması doğru değildir. Son söz hakkı toplumda, yani bizde olmalı" diyen sendika temsilcileri, bu isteklerini TBMM Başkanı Bülent Arınç'a ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ilettiklerini ve yanıt alamadıklarını söylediler.
Oylama altı gün sürecek
"Referandum 2006'yla yasa tasarısına ilişkin kendi kararımızı ilan etmeliyiz" diyen temsilciler bugün (27 Mart 2006) başlattıkları referandumu 1 Nisan 2006 tarihine kadar sürdürecek.
Altı gün süreyle devam edecek oylama için açılan sandıklar Türkiye'nin bir çok yerinde bulunuyor. Ayrıca www.disk.org.tr , www.kesk.org.tr , www.ttb.org.tr/referandum2006 web siteleri üzerinden de oy kullanılıyor. Oylamaya yaş sının olmaksızın, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkes katılabiliyor.
DİSK'e bağlı Türkiye Devrimci Banka ve Sigorta İşçileri Sendikası (Bank-Sen) ve Türkiye Sinema Emekçileri Sendikası (Sine-Sen)'in Galatasaray Lisesi önünde yaptıkları açıklamayı İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi'nden Yusuf Çetin okudu.
"Sanat emekçilerinin sosyal güvenceden yoksun bırakılması ve SSK primlerinin ödenmemesinin faturası yine sanat emekçilerine çıkarılıyor" diyen Çetin AKP iktidarına gereken cevabı vermek için seçim sandığını beklemeye gerek yok dedi.
Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği (ÇASOD) Başkanı Rutkay Aziz ve ÇASOD'dan yönetmen Erden Kıral "hayır" oyu vererek kampanyaya destek oldu.(EZÖ/EÖ)