*Fotoğraflar: TTB
Sağlık emekçileri, TBMM Genel Kurulu’na sunulan, hekimler ile sağlık çalışanlarının haklarını gasp eden yasa teklifine karşı bugün Türkiye genelinde grev yaptı.
Türk Tabipleri Birliği (TTB), Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN), Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası (BDS), Genel Sağlık İşçileri Sendikası (Genel Sağlık-İş), Hekim Birliği Sendikası, Hekim ve Diğer Sağlık Çalışanları, Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası (Hekim Sen), Kamu Diş Hekimleri Derneği (KADHED), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) , Tabip ve Diğer Sağlık Çalışanları, Sağlık ve Sosyal Hizmetler Kamu Görevlileri Sendikası (Tabip Sen) ve Türk Dişhekimleri Birliği’nin (TDB) çağrısıyla greve çıkan sağlık emekçileri “Oyalama değil hakkımız olanı istiyoruz” dediler.
Ankara, Adana, Antalya, Adıyaman, Antep, Batman, Bursa, Balıkesir, Burdur, Bolu, Diyarbakır, Van, Şırnak, Muğla, Mardin, Manisa, Mersin, İzmir, İstanbul, Karabük, Kırklareli, Kayseri, Samsun, Trabzon, Hatay, Urfa başta olmak üzere Türkiye'nin hemen hemen bütün kentlerinde hastaneler boş kaldı.
TIKLAYIN-Hekim ve sağlıkçıların g(ö)revi ülke çapında karşılık buldu
İSTANBUL
İstanbul'da hemen her hastanede sağlık emekçileri iş bıraktı. İş bırakma eylemine katılımın yüzde 65-70 dolaylarında olduğu belirtilirken, hastanelerde acil servisler ile çocuk, onkoloji bölümleri dışında hizmet verilmedi.
Ameliyathaneler çalışmadı, polikliniklerde hizmet durdu. İl dışından gelen hastalar ile durumu acil sayılabilecek hastaların tedavisi devam etti. Bunlardan biri Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi oldu.
Hastane içerisindeki Havuzlu Bahçe'de buluşan sağlık emekçileri hastane içerisinde "Sağlığa ayrılan bütçe artırılsın", "Aile hekimliği ceza yönetmeliği geri çekilsin", "Performansa hayır", "Herkes bilsin şiddet varsa hizmet yok", "5 dakikada hekimlik yapılmaz" dövizleri taşıdı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hekim göçüne ilişkin söylediği "giderlerse gitsinler" sözüne, "Buradayız, hiçbir yere gitmiyoruz" diyerek yanıt veren sağlık emekçileri, hastane içerisinde taleplerini haykıran sloganlarla yürüdü.
TIKLAYIN-Hekimlerin çığlığını duyuyor musunuz?
DİYARBAKIR
Diyarbakır Dağ Kapı Meydanı'nda da bir araya gelen sağlıkçılar, "Emeğimizin Hakkını Aldığımız Sağlıklı Bir Gelecek İçin Tüm Hekimler, Sağlık Üreten tüm Bileşenler Olarak G(ö)REV Başındayız" sloganıyla açıklama yaptı.
Çok sayıda sağlık örgütü temsilcisinin katıldığı açıklamayı, SES Şube Eşbaşkanı Yıldız Ok Orak okudu. Orak, sağlık emekçilerinin yaşadığı hak ihlallerine dikkat çekerek, sağlıkçıların özlük hakları için dile getirdikleri taleplerin karşılanmadığı gibi, Meclis tarafından da oyalandıklarını söyledi.
İZMİR
Sağlık emekçileri, çalışma koşullarına yönelik mecliste görüşülen kanun teklifinin haklarını gasp eden bir düzenleme olduğunu belirterek, iş bıraktı.
İş bırakma eylemine ilişkin İzmir Sağlık Platformu, İl Sağlık Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. Kurumlar adına ortak basın açıklamasını okuyan İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Süleyman Kaynak, yeni yasa teklifiyle yeniden sağlıkta şiddetin üretildiğini söyledi.
"Yeni yasa teklifiyle emeğimizle yeniden alay ettiniz. Bizler emekliliğe yansıyacak temel ücret artışı talep ederken, nitelikli şekilde ve baskı altında olmadan çalışabilmemiz için yeterli süre ve olanaklar, sağlıkta şiddetten arındırılmış çalışma alanları, toplumun daha az hastalanması için koruyucu sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesini isterken; sizlerin bize reva gördüğü, performansa dayalı ödeme sistemini dayatmak oldu."
MERSİN
Mersin'de de iş bırakan sağlık örgütleri, Toros Devlet Hastanesi'nde açıklama yaptı. "5 dakikada hekimlik yapılmaz", "7200 ek gösterge istiyoruz", "36 saat nöbet öldürüyor" ve "Hekim olmasa sağlık olmaz" dövizlerin taşındığı açıklamada, "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz" ve "Birleşe birleşe kazanacağız" sloganları atıldı.
Pandemi sürecinde yaşamını yitiren sağlık çalışanlarının anısına saygı duruşuyla başlayan açıklamada Mersin Tabip Odası Başkanı Nasır Nesanır konuştu. Sağlık çalışanların pandemi sürecinde değer verilmediğini ifade eden Nesanır, emeklerinin karşılığını almak İçin mücadele edeceklerini ifade etti.
MARDİN, URFA, ŞIRNAK...
Sağlık çalışanları Mardin'de de özlük haklarının verilmesi talebiyle açıklama yaptı. Mardin Tabip Odası, Mardin Diş Hekimleri Odası ile SES Mardin Şubesi üyeleri, Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde bir araya geldi.
Urfa Tabipleri Odası, SES Şubesi, Diş Hekimleri Odası, Aile Hekimleri Derneği Temsilciliği, Hekim Birliği Sendikası Temsilciliği üyeleri, 1 günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Greve dair Balıklıgöl Hastanesi önünde yapılan açıklamaya, çok sayıda sağlık emekçisi katıldı.
SES Şırnak Şubesi, Tabip Odası ve Hekim Sen üyeleri, Şırnak Devlet Hastanesi önünde basın açıklaması yaptı. "G(ö)revdeyiz" pankartının açıldığı açıklamada, sağlıkta artan şiddet olaylarına vurgu yapıldı.
Sağlık emekçileri ne istiyor, neden grev yapılıyor?
Başta çalışma ve ekonomik koşulların düzeltilmesi için birçok kez grev yapan ve alanlara çıkan sağlık emekçileri, en son 29 Mayıs'ta Ankara'da büyük miting düzenlemişti.
Sekiz aydır talepleri için mücadele eden sağlık emekçileri, aralık, ocak, şubat ve mart ayında grev yapmışlardı. Son olarak, Hekimsen mayıs ayında toplam 6 gün iş bırakmıştı.
Sağlık çalışanlarının acil talepleri şöyle:
- Tüm sağlık emekçilerine insanca yaşamaya olanak veren, emekliliğe yansıyan yoksulluk sınırı üzerinde temel ücretin verilmesi; eğitim durumu, hizmet yılı, mesleki risk gibi faktörler ile ücret skalasının belirlenmesi.
- Ek göstergelerin 3600'den 7200'e kadar kademeli olarak yükseltilmesi.
- Sağlıktaki personel sayısının kadrolu güvenceli istihdam ile OECD ortalamasına çıkarılması.
- Sağlığa bütçeden daha fazla pay ayrılması.
- Emeklilere verilecek ilave ödemede, hangi kurumdan veya hangi sosyal güvenlik kurumuna bağlı olarak emekli olduğuna bakılmadan, tümüne eşitlik ve adalet ölçüsünde insanca yaşamaya yetecek emekli maaşı bağlanması.
- COVID-19 başta olmak üzere meslek kaynaklı hastalıklara karşı bütüncül bir meslek hastalıkları yasası çıkarılması.
- Etkili ve caydırıcı yeni bir sağlıkta şiddeti önleme yasasının çıkarılması, güvenli işyerlerinin oluşturulması.
- Kanunlara göre sağlık alanında görev yaptıkları halde, sağlık çalışanı olarak görmezden gelinen veteriner hekimlerin de, tüm sağlık çalışanlarına yapılacak yasal düzenleme ve maaş iyileştirmelerinden faydalandırılması.
- Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelendiği birinci basamak sağlık hizmetlerinin oluşturulması, Aile hekimliği ceza yönetmeliğinin iptal edilmesi.
- Asistan hekimler başta olmak üzere uzun süreli ve angarya çalışmanın kaldırılması. Nöbet ertesi izinlerin ekonomik kayba neden olmadan kullandırılması.
- Sağlık hizmetlerinde katkı katılım payı, reçete ücreti vb adlarla alınan ücretlerin iptal edilmesi.
- Liyakatsiz atamalar, soruşturmalar, mobbing, güvenlik soruşturmaları, KHK'ler ile dayatılan antidemokratik uygulamaların derhal bitirilmesi.
- Özel sağlık kuruluşlarında ciro baskısına, taşeronlaştırmaya, güvencesiz çalışmaya son verilmesi.
- Sağlık hizmetlerinin planlanmasında ve sunulmasında sağlık emek ve meslek örgütlerinin karar alma mekanizmalarında yer alması.
(RT)