Türk Sağlık-Sen'in, Ankara, İstanbul, İzmir, Eskişehir, Adana ve Konya'daki hastanelerde hizmet veren 240 doktor, 460 hemşire, 200 hasta bakıcı ve 100 idari personelden oluşan bin sağlık çalışanı arasında yaptığı anket, sağlık çalışanlarının yaşadığı şiddete ilişkin çarpıcı sonuçlar içeriyor.
Ankete katılanların yüzde 86'sı çalıştığı hastanede sözlü-fiili şiddet olayına tanık olmuş.
Sağlık çalışanlarına saldıranların, yüzde 87.4'ünü hasta yakınları oluştururken, katılanların yüzde 12.6'sıysa bizzat hastaların şiddetine uğramış.
Saldırı olayları en çok yüzde 73'le acil servislerde yaşanmış, onu yüzde 13.5'le yoğun bakım ünitelerinin bulunduğu bölümler ve yüzde 8.5'le ameliyathane katları izliyor.
Ankete katılanların yüzde 96'sı hastanelerde sağlık çalışanlarına saldırıların önlenebileceğine inanıyor.
Sağlık çalışanları, "Saldırıların önlenmesi için neler yapılmalıdır?" sorusunaysa şu yanıtları veriyor:
* Yüzde 62'si "Her birimde yeterli güvenlik görevlisi bulundurulmalı",
* Yüzde 31'i "Sağlık Bakanlığı ve hastane idareleri çalışanlarına sahip çıkmalı",
* Yüzde 5.3'ü "Hastanelerde halkla ilişkiler birimlerinin aktif çalışmasına önem verilmeli",
* Yüzde 1.7'si "İnsanlar bu konuda eğitilmeli".
Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, anket sonucuna ilişkin yaptığı değerlendirmede, "Sağlık çalışanları, insan hayatı kurtarmak, hastaları iyileştirmek gibi kutsal bir görevi yerine getirirken sözlü-fiili saldırılara maruz kalmaktadır. Bu, ülkemiz açısından utanılacak bir durumdur" dedi.
Anketin, sorunun çözümü için gerekli fikirleri verecek bilgiler içerdiğini ifade eden Kahveci, "Çözüm için Sağlık Bakanlığı'nın konuyu ciddiye alması ve çözüm üretme kararlılığında bulunması gerekmektedir. Sendika olarak hükümete ve Sağlık Bakanlığı'na bu konuda gecikmeden çözüm üretilmesi yönünde çağrıda bulunuyoruz" diye konuştu. (KÖ)