Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Türk Tabipleri Birliği (TTB), sağlık çalışanlarının özlük haklarında iyileştirme yapılmasına ilişkin düzenlemenin geri çekilmesi nedeniyle sağlıkçılar tüm Türkiye’de bir günlük greve başladı.
Hastanelerde acil, diyaliz ile kanser hastaları, yoğun bakım ve çocuk aciller dışında sağlık hizmeti sunulmuyor.
TTB’nin bir günlük grev çağrısına Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası ve Genel Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Sendikası da destek veriyor.
Grev çağrısının ardından hastalar da sağlık emekçilerine destek verdi. Hastane koridorları boş kaldı.
TTB'den yapılan çağrı: Bu G(ö)REV emeğimize, geleceğimize, halkın sağlık hakkına sahip çıktığımızı gösteren bir uyarıdır. Toplum da sesimize kulak vermeli, hekimlerin, sağlık çalışanlarının, emekçilerin sözünü, sağlık sistemini değiştirecek gücünü iktidar görmelidir.
Bugün artık ortak değerlerimizi, mesleki mücadelemizi, coşkumuzu, umutlarımızı, emeğimizden aldığımız güçle görünür kılmanın zamanıdır.
Dayanışmayı büyütmenin, birimiz eksik olduğunda "omuz başımızda yokluğunuzu" hissetmenin günüdür.
Bugün yan yana durmanın, birbirimize güvenmenin, mesleğimizin taşıdığı gücü kullanmanın tam zamanıdır.
TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Urfa'da hasta ve hasta yakınlarını G(ö)REV'e desteğe çağırdı:
— TürkTabipleriBirliği (@ttborgtr) December 15, 2021
???? G(ö)REV'deyiz çünkü biz sağlık emekçileri tükenirsek, siz sağlık hizmeti alamazsınız. Bugün biz sağlık emekçilerini destekleme gününüzdür.
???? #Grevdeyiz pic.twitter.com/y869GyHeMH
Talepler nedir neden grev?
- Ağır ve tehlikeli işler kapsamında faaliyet yürüten tüm işkolu emekçileri için 5 yıla 1 yıl yıpranma payı verilmesi; ek göstergelerin 3600'den 7200'e kadar kademeli olarak yükseltilmesini istiyoruz.
- Koruyucu sağlık hizmetlerini savunmak.
- Emekliliğe de yansıyacak yaşanabilir temel ücret talebi istiyoruz.
- Güvencesiz, gerçekdışı bahanelerle işimizden edildiğimiz ve köleliği dayatan çalışma koşullarına son verilmesi, güvenceli çalışabilmeyi istiyoruz
- Şiddete karşı etkili yasa, güvenli işyerleri, sağlıklı çalışma ortamları oluşturulmasını istiyoruz.
- COVID-19 başta olmak üzere meslek kaynaklı hastalıklara karşı bütüncül bir meslek hastalıkları yasası çıkarılmasını istiyoruz." (RT)