Sağlık emekçileri, Galatasaray Meydanı’ndaki eylemlerinde savaş ve şiddete karşı yaşam ve sağlık hakkını savundu.
“Savaş öldürür biz yaşatacağız” pankartı açan sağlık emekçileri beyaz önlükleriyle katıldıkları eylemde sokağa çıkma yasaklarının yaşandığı bölgeden fotoğraflar ve kandiller taşıdı. "Sağlıkçılar barış istiyor", "Savaşa hayır barış hemen şimdi", "Yaşamak, yaşatmak istiyoruz", "Bakan Cizre'ye hastaneye göreve" sloganları attı.
On sağlık örgütü ortak açıklamalarında sağlık emekçilerine dönük uzun süreli nöbet uygulamalarını, güvenlik güçlerince hastanelerin karargah gibi kullanılmasını, halkın sağlık hakkına erişimi önündeki engeli, halkın ve sağlık emekçileri üzerindeki baskı ve şiddeti protesto etti.
Çatışmaların sona ermesi ve barış taleplerini dile getirdiler.
Sağlık Bakanına çağrı
Sağlık emekçileri adına yapılan açıklamayı okuyan İncilay Erdoğan, sokağa çıkma yasağının olduğu bölgelerdeki sağlık emekçilerinin yaşadığı ihlalleri Sağlık Bakanlığı’na bildirdiklerini söyledi.
Sağlık emekçilerinin ve sağlık hizmetlerine erişimin güvencesi için önlem alınması taleplerine gerekli yanıt ve önlemlerin alınmadığını anlattı.
Sağlık Bakanı’na savaş ve şiddet dilini bırakma, halkın sağlık hakkını ve sağlık emekçilerinin şiddetten uzak biçimde çalışma yaşam hakkının gereklerini yerine getirme çağrısı yaptı.
“Hastanelerimizi özel harekatçı üslerine çeviren, normal bir biçimde çalışma hakkımızı yok sayan, bizleri öldüren ve tehdit eden, halkın sağlık hakkını, yaşam hakkını, beslenme ve temiz suya erişim hakkını ihlal eden AKP’nin savaş politikalarına karşı çıkacağız ve barışta ısrarlı olacağız. Savaşa ve şiddete hayır. Barış hemen şimdi.”
Sağlık emekçileri anlatıyor
Eylemde söz alan sağlık emekçileri örgütlerinin temsilcileri, sokağa çıkma yasaklarının ve şiddetin yaşandığı yerlerde sağlık hakkına dönük ihlalleri anlattı. Bir an önce müzakere masasına dönülmesi ve barış çağrısı yaptı.
DİSK’e bağlı Dev Sağlık-İş Genel Sekreteri Gürsel Kaya, güneydoğuda savaş koşullarındaki gibi insanların hastanelere beyaz bayrakla gittiğini, sağlık emekçilerinin 15 günlük nöbetler tuttuğunu söyledi.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası’ndan Aydın Erol müzakere masasına dönülmesi ve barışın yeniden inşasını talep ettiklerini söyledi.
İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Cenap Sarıalioğlu Sur’da 15 gündür eczanelerin kapalı olduğunu ve insanların ilaca ve sağlık hakkına erişimi olmadığını söyledi. Acilen barışın tesisi için tüm yetkililere çağrı yaptı.
İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Samet Mengüç, hastanelerin karargah haline getirilmesine dair bir şey söylemediğini belirttiği Sağlık Bakanını şiddeti körükleyen dil kullanmakla eleştirdi.
Türk Tabipleri Birliği 2. Başkanı Raşit Tükel, Türkiye’nin imzaladığı uluslararası sözleşmelerin sağlık tesislerinin ve sağlık hizmetleri verenlerin korunmasını ve sağlık hizmetlerinin aksamamasını öngördüğünü hatırlattı.
İmzacılar: Türk Tabipleri Birliği-İstanbul Tabip Odası, Sağlık Emekçileri Sendikası İstanbul Şubeleri, İstanbul Veteriner Hekimler Odası, İstanbul Eczacılar Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İstanbul Şubeleri, DİSK Devrimci Sağlık-İş, Eczane Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği, Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği İstanbul Şubesi, Türk Psikologlar Derneği. (BK)