* Görsel: Pixabay
Dünya çapındaki 200’den fazla sağlık dergisi, dünya liderlerini iklim değişikliği konusunda acil önlem almaya ve sağlığı korumaya çağıran bir bildiri yayımladı.
The Guardian’ın haberine göre British Medical Journal (BMJ), iklim krizinin ciddiyetini yansıtan açıklamayı yapmak için ilk kez bu kadar çok yayıncının bir araya geldiğini belirtti.
Bildiri, Lancet, New England Journal of Medicine, East African Medical Journal, Chinese Science Bulletin, National Medical Journal of India, Medical Journal of Australia ve BMJ Global dahil olmak üzere önde gelen dergilerde yayınlanıyor.
“İnsan sağlığı zarar görüyor”
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu ve 2021 Kasım ayında Glasgow’da yapılacak COP26 İklim Değişikliği Konferansı öncesi yayımlanan yazıda şu ifadeler yer aldı:
“COP26 öncesinde, dünya çapındaki sağlık dergilerinin editörleri olarak, küresel sıcaklık artışlarını 1,5 derecenin altında tutmak, doğanın tahribatını durdurmak ve sağlığı korumak için acil eylem çağrısında bulunuyoruz. Sağlık profesyonellerinin onlarca yıldır belirttiği gibi insan sağlığı, küresel sıcaklık artışları ve doğanın yok edilmesiyle zarar görüyor.”
Daha adil ve daha sağlıklı bir gezegen
Medyascope’tan Zeynel Yıldırım tarafından Türkçeleştirilen bildiri şu şekilde:
- Bilim kesindir. Sanayi Devrimi öncesi ortalamanın 1,5 derece üzerinde küresel bir sıcaklık artışı ve devam eden biyoçeşitlilik kaybı, insan sağlığı üzerinde geri döndürülmesi imkansız felaketlere yol açabilecektir.
- Dünyanın koronavirüs ile mücadelesini biliyoruz ama bu durum emisyonu hızla azaltmak için salgının bitmesini beklememiz gerektiği anlamına gelmiyor.
- Küresel halk sağlığına yönelik en büyük tehdit, dünya liderlerinin küresel sıcaklık artışını 1,5 derecenin altında tutma ve doğayı restore etme konusunda sürekli olarak içerisine sürüklendikleri başarısızlığıdır.
- Acilen, dünya çapında değişiklikler yapılmalı. Daha adil ve daha sağlıklı bir gezegen inşa edilmelidir.
- Dünya genelindeki 200’den fazla sağlık dergisinin editörleri olarak, hükümetleri ve diğer liderleri acilen harekete geçmeye davet ediyoruz. 2021 yılını dünyanın felaketine gidişi durdurabileceğimiz kritik bir yıl olarak görüyoruz.
“Zengin ülkeler daha hızlı hareket etmeli”
BMJ’nin Genel Yayın Yönetmeni ve bildirinin ortak yazarlarından Dr Fiona Godlee, konuya ilişkin şunları söyledi:
“Sağlık profesyonelleri koronavirüs krizinin ön saflarında yer alıyor. Profesyoneller, küresel sıcaklık artışının 1,5 derecenin üzerine çıkmasının ve doğanın sürekli tahribatına izin vermenin çok daha ölümcül krizlere yol açacağı konusunda birleşiyor.
“Zengin ülkeler daha hızlı hareket etmeli ve halihazırda yüksek sıcaklıklardan muzdarip olan ülkeleri desteklemek için ellerinden geleni yapmalıdır. 2021 yılını dünyanın gidişatının değiştirdiği yıl olarak görmek istiyoruz. Zira sağlığımız bugün atacağımız adımlarla şekillenecek.”
(TP)