Fotoğraf: Anadolu Ajansı
Anadolu Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Anadolu Sağlık Sen) Genel Başkanı Necip Taşkın, pandemi döneminde personel görevlendirmelerinde torpil yapıldığını belirtti.
Yazılı basın açıklaması yapan Taşkın, sağlık çalışanlarının güç şartlarda çalıştıklarını söyledi. Taşkın yaptığı açıklamada şöyle dedi:
“Salgın hastalık hızla artmaya devam ediyor. Salgının ülkemize ağır faturası olduğunu görmeyenler, görmek istemeyenler bu ülkeye ve bu millete hainlik yapmaktadırlar. Başta sağlık çalışanları olmak üzere, en alt kademeden en üst kademeye kadar herkes bu süreçte ağır çalışma koşullarıyla görev yapmaya çalışıyorlar. Ve ne yazık ki bu şartlar altında görev yapan sağlık çalışanlarına idareler yardımcı olmuyor, destek vermiyorlar.
“Görevlendirmeler adil yapılmıyor”
“Pandemi sürecinde hem geçici hem de kurum içinde de çeşitli görevlendirmeler yapılıyor. Personel eksikliği nedeniyle işlerin aksamaması açısından bu tür görevlendirmeler elbette yapılacaktır, buna karşı değiliz. Ancak idareye yakın olan personel en rahat birimlerde görevlendirilirken garibanlar yoğun yerlerde görevlendirilerek yıpratılıyorlar. Sendika olarak buna karşıyız. Görevlendirmelerde hakkaniyet ve eşitlik istiyoruz.
“Torpilli olanlar korunuyor”
“ Çeşitli unvanlara sahip sağlık kadrosunda çalışanlar; sağlık memuru, hemşire vb. gibi masa başında çalıştırılıyorlar. Sağlık personeline en çok ihtiyaç duyulan böyle bir zamanda hemşirelerin masa başında çalıştırılmaları kabul edilemez. İdareler tarafından torpilli olanlar korunuyor ve kollanıyor. Geçici görevlendirmelerde puan ve kıdem dikkate alınırsa kimseye haksızlık yapılmaz.
“Ayrıca görevlendirmelerin yerinde, mezun oldukları okula ve almış oldukları eğitime göre yapılması gerekir. Örneğin bir anestezi teknisyeninin kendi eğitim alanı içinde görevlendirilmesi uygun olur. Bu eğitimi almış olan bir görevlinin covıd-19 polikliniğinde görevlendirilmesi düşünülemeyeceği gibi mevcut yasa ve yönetmeliklere de aykırıdır.
“Çalışanların moral ve motivasyonu bozuluyor”
“Personel eksikliği nedeniyle sağlık çalışanlarının böyle bir dönemde aşırı yıprandıkları, tükenmişlik sendromu yaşadıkları, karamsarlığa düşerek idarelere karşı güvensizlik duygusu içinde kaldıklarını yetkililerin dikkatine sunuyorum. Kamu hastaneleri pandemi ile uğraşırken üniversite hastanelerine yapılan alakasız görevlendirmeler de çalışanların moral ve motivasyonunu bozuyor.
“Herkes ve özellikle idareler bilmelidir ki kamu görevlilerinin çalışma şartları, nitelikleri, atamaları, yetiştirilmeleri, ilerlemeleri, yükselmeleri, özlük hakları ve yükümlülükleri 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile düzenlenmiştir. Amirin yetkilerini kullanırken kanun, tüzük ve yönetmeliklerde belirtilen esaslar çerçevesinde eşitlik ve hakkaniyet içinde kullanması yasal zorunluluktur." (RT)