Türk Tabipler Birliği (TTB) çağrısıyla bir araya gelen sağlık çalışanları, tıp fakültelerinden araştırma görevlileri ve öğrenciler ile örgüt temsilcileri "Tıp Fakültelerinin geleceği karartılıyor" diyerek "Torba Yasa"da yer alan "Tam Gün" tasarısına ve "Sağlıkta Dönüşüm Programı"na karşı yürüdü.
Bugün (28 Aralık) İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri binası önünde buluşan yüzlerce kişi "özgür ve bağımsız üniversite, özerk yönetim, bilimsel araştırmaya kaynak, nitelikli tıp eğitimi, ücretsiz sağlık hizmeti, toplum yararına koruyucu sağlık hizmeti taleplerini dillendirdi.
Eylemciler buradan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ne doğru yürüyüşe geçti. Kızılay Kan Bankası önünde duraklayan eylemciler kan bankasının "yerine başkası konamayacak acil bir hizmet" olduğu ve buranın da özelleştirilmek istendiğini hatırlattı.
Yürüyüş boyunca "Sağlık haktır, satılamaz", "Herkese eşit, ücretsiz sağlık", "Sağlıkta ticaret ölüm demektir", "Sermayenin değil halkın doktoruyuz" sloganları atıldı.
Aralarında Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası ile İstanbul Diş Hekimleri Odası'nın da bulunduğu gruplardan eylemcilere yürüyüş boyunca çevreden korna ve alkışlarla destek geldi.
Demir: Nitelik gün geçtikçe düşüyor
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi bahçesinde yapılan basın açıklamasında, İstanbul Tabip Odası adına konuşan Prof. Dr. Tunçalp Demir tıp eğitiminin, sağlık hizmetleri için kamuya ayrılan paraya göz diken özel sektör ve yabancı sermayenin ihtiyaçlarıyla yeniden düzenlendiğini ifade etti.
Demir, bununla fakülte ve kontenjan sayısının plansız bir şekilde arttığına ve eğitimin niteliğin giderek düştüğüne değindi; performans uygulamaları ve geri ödeme sistemlerinin sağlığa erişimi her geçen gün zorlaştırdığının ve hekimlerin özlük haklarında kayıplar yarattığının altını çizdi.
"Kamu yararına uygulamalar kaldırılıyor"
"Sağlıkta Dönüşüm Programı"nın üniversiteleri piyasa ihtiyaçları doğrultusunda dönüştürerek yaşayamaz hale soktuğunu dile getiren Demir, şöyle devam etti:
"Dünya Bankası destekli bu programla piyasa kurallarına uymayan, kamu yararına tüm uygulamalar ortadan kaldırılıyor.
"Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) Sağlık Bakanlığı hastanelerinden satın aldığı hizmetler için yaptığı harcamaların azalması, özel hastanelerden satın aldığı hizmetlerin ise yüzde 221 oranında arttırılmış olması gerçeği ortaya koyuyor.
"Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararına rağmen tekrar Torba Yasa'ya sokulan Tam Gün Tasarısı'yla amaçlanan da sağlık hizmetlerinin piyasaya açılmasıdır. Esnek, uzun çalışmayı dayatan, hizmetin niteliğini değil sayısını önceleyen, mesai içi/dışı hizmete göre ödeme ve vardiyalı çalışmayı gündeme getiren bu tasarı kabul edilemez."
Demir üniversite hastanelerinin şirket hastaneleri haline getirilmesini amaçlayan bu girişimlere karşı öğretim üyesi, asistan, öğrenci, uzman ve pratisyen olarak tüm hekimlerin tepki göstermeye devam edeceklerini açıkladı. (EÇ)
* TTB'nin Mart 2011'e kadar yürüteceği Eylem Takvimi için tıklayın.