Sağlık çalışanları acil servislerdeki yoğunluğa ve sağlıkta yaşanan olumsuzluklara dikkat çekmek için sabah 8:00-10:00 arasında tüm Türkiye'de iş bırakma eyleminde bulundu.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ile Türk Tabipleri Birliği (TTB) hastanelerde basın açıklamaları yaparak hasta ve yakınlarına bilgi verdi.
İstanbul'da Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 250 kişinin katıldığı eylemde bir açıklama yapan TTB Merkez Konsey Başkanı Gençay Gürsoy "Bu sağlık sisteminin dünyanın en pahalı sistemi olduğunu Sağlık Bakanı ve bakanlık yetkililerine de ifade ettik. Çünkü bu sistem, ilaç ve teknoloji tüketimine hız veren, eşitsizlikleri en fazla artıran sistemdir. Ancak bizi şimdiye kadar dinleyen olmadı" dedi.
Kriz döneminde işten çıkarılan binlerce kişinin sağlık güvencelerinin bütünüyle ortadan kalktığına dikkat çeken Gürsoy, sağlık sisteminin bütünüyle ortadan kaldırılması, özelleştirmenin durdurulması ve sağlığın bir kamu hizmeti haline getirilmesi gerektiğini talep ettiklerini açıkladı.
"Çalışanları daha fazla sorun bekliyor"
SES eyleme çıkma nedenleri şöyle sıralıyor:
- Ekonomik kriz derinleştikçe, işten çıkarmalar ve dolayısıyla sosyal güvencesi olmayanlar hızla artıyor.
- 1 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe giren Genel Sağlık Sigortası ile prim ödemenin yanı sıra muayene, katkı, katılım payları can yakıyor.
- Siyasi iktidar kriz nedeni ile yaşanacak daha yıkıcı sonuçları öngörerek acil önlemler almak yerine “paran kadar sağlık” anlayışında ısrar ediyor.
- Hastaneler işletmeye-ticarethaneye- hastalar müşteriye, sağlık emekçileri taşeron işçisine dönüştürülüyor.
- Sağlık hizmetine erişemeyenlerin şiddeti sağlık emekçilerini vuruyor.
- Sağlık emekçileri uzun mesai saatlerine, angaryaya mahkum ediliyor.
- Emekliliğe yansıyan temel ücretler düşük tutuluyor.
- Taşeron işçileri 40 yaşını geçti diye işten atılıyor.
- Yerel seçimlerden sonra tablonun daha da ağırlaşacağını bilmek için kâhin olmak gerekmiyor. Hem sağlık hizmeti alanları hem de sağlık emekçilerini daha ağır sorunlar bekliyor. (EZÖ)