* Fotoğraf: Pexels
Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (EKMUD), COVID-19 aşısı olmayanlarla ilgili test uygulamasına dair Bakanlığa açık mektup yazdı.
“Sağlık Bakanlığı’na açık mektup” başlığıyla yayınlanan yazıda dernek, hem okullarda hem de seyahat etmek isteyenlere, eğer aşı olmadılarsa zorunlu PCR testi getirildiğini, bu kuralların uygulanabilir olması ve suiistimal edilmemesi için tüm süreçlerin ayrıntılı şekilde planlanması gerektiğini ifade etti.
Toplumu aşılanmaya davet eden dernek, “Eğitimin ilköğretimden uzmanlık eğitimine kadar en ideal şartta olması için yüzyüze eğitimin başlaması ve devamı için korunma önlemlerine eksiksiz uyulması ve aşılanmanın yaygınlaştırılması şarttır” dedi.
Test yapacak yeterli sağlık personeli
EKMUD Yönetim Kurulu imzalı açık mektupta, günlük PCR test sayısının şu ankinin 3 katına çıkabileceği ifade edildi ve alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:
* Örnek alınması için yeterli sağlık personeli sağlanmalıdır. Bu kaynak oluşturulurken, ayrılan kaynağın diğer hizmetlerinde ortaya çıkacak aksamanın yaratacağı dolaylı maliyetinin ve sorunların hesaplanması gerekir.
* Örnek sonuçlarının çalışılıp ilgili sistemlere aktarılması için ayrılacak insan gücü ve ekonomik kaynakların planlanarak, bu kaynakların aktarılacağı alanlarda ortaya çıkacak eksikliklerin nasıl telafi edileceği ayrıntılı planlanmalıdır.
* Sağlık çalışanları pandeminin başından beri beden ve moral yorgunluğu yaşıyor. Bir de genellikle önerilere uymayan ve/veya aşı olmaktan kaçınan hizmet talep ediciler arasındaki artan gergin ortamları kontrol altına alacak tedbirlerin birlikte planlanması gerekmektedir.
Hastalık geçirmiş olanlar tarama dışı
Dernek, uygulamanın sürdürülebilirliği sağlamaya yönelik önerilerini de şöyle sıraladı:
- PCR testi alınacak kişi sayısını azaltmak
- Daha önce hastalık geçirmiş kişilerin en az 6 ay süre ile tarama dışında tutulması
- Antijen testi sonuçlarının kabul edilmesi
- Aşı olmaktan kaçınıp test olmayı tercih eden kişilerden her örnek için test ücretinin bir kısmının (en az 20 TL civarı) alınması
- PCR örneklerinin hekim dışı sağlık personelleri tarafından alınması
- Burun-boğaz sürüntü örneği yerine ağız çalkantı suyu veya tükürük örneği kullanılması
- Örneklerin hastane dışında, kişilerin bulundukları yerlerde, çok yaygınlaştırılmış örnek toplama istasyonlarında alınması için çalışma yapılması
- Örnek alınan kişilerden sisteme girilen verilerin sadeleştirilmesi, TC numarası ve telefon numarası dışında veri kaydı yapılmaması
- Hastalık şüpheli kişiler dışındakilerin örneklerinin 10'lu veya 20'li gruplar halinde havuzlama yöntemi ile çalışılması.
(AS)