* Fotoğraf: Ahmet Dumanlı / AA
İstanbul Valiliği bu sabah Levent Büyükdere Caddesi'nde bulunan Macaristan Başkonsolosluğuna içinde “sarı toz” bulunan zarf gönderildiğini açıkladı. Başkonsolosluğa Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ekipleri sevk edildi.
Sağlık Bakanlığı da Sağlık Bakanlığı da inceleme sonrası yaptığı açıklamada, tozlarda “Biyolojik Harp Maddesine (BHM) rastlanmadığını” açıkladı.
Sarı tozun bulunduğu zarflar Cuma günü de Kanada, ABD, Fransa, Almanya ve Belçika Büyükelçilik ve Konsolosluklarına ulaşmıştı.
Valilik: Aynı anda gönderilmiş
İstanbul Valiliğinin açıklaması şöyle:
“Bilindiği üzere 24 Ekim 2014 Cuma günü ilimizdeki bazı Başkonsolosluklara zarf içinden şüpheli toz gönderilmiş ve olayın haber alınması üzerine İstanbul AFAD KBRN Ekibi ve ilgili kurumlar tarafından gerekli müdahaleler yapılmıştır.”
“Bugün Macaristan Başkonsolosluğundan da aynı olayla ilgili bir ihbar alınmış ve toza bulaşan personel ve mekanın dekontaminasyonu için ilgili birimlerimiz olay mahalline sevk edilmişleridir.”
“Bahse konu ihbarda, 2 gündür Başkonsoloslukta personel bulunmadığı, bugün mesai başlangıcı ile birlikte gelen zarfları açtıkları anda bir zarfın içinden dökülen sarı tozla karşılaşıldığı beyan edilmiş olup bugünkü şüpheli zarfın da 24 Ekim Cuma günü diğer Başkonsolosluklara gönderilen zarflarla aynı anda gönderildiği değerlendirilmektedir.”
Macaristan'ın İstanbul Başkonsolosluğuna gönderilen zarfın içindeki toz maddeye maruz kaldığı tahmin edilen altı kişi Bakırköy'deki Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde gözetim altına alındı.
Şüpheli toz maddeye maruz kalan Kanada, Belçika ve Almanya'nın İstanbul'daki başkonsolosluklarından 25 kişi de hastanede gözlem altında tutuluyordu. Bugün 15:00 civarında taburcu edildiler.
Bakanlık: “Biyolojik harp maddesi” yok
Sağlık Bakanlığı, konuyla ilgili yazılı açıklama yaptı:
“24 Ekim 2014 tarihinde İstanbul'da Kanada, ABD, Fransa, Almanya ve Belçika Büyükelçilik ve Konsolosluklarına postayla gönderilen şüpheli toz materyal, biyolojik açıdan incelemeye alınmıştır.”
“Şüpheli toz materyalde yapılan ilk incelemelerde; Bacillusanthracis (Şarbon), Yersiniapestis (Veba), Francisella tularensis (Tularemi), Ricinuscommunis toksin (Risin) ve Botilinum toksini (Besin zehirlenmesi) araştırması yapılmış ve herhangi bir Biyolojik Harp Maddesine (BHM) rastlanmamıştır.”
“Ancak diğer olası Biyolojik harp maddeleri ve şarbon sporlarına yönelik ileri biyolojik tetkikler ve kimyasal analiz sonuçları bugün geç saatlerde tamamlanarak tekrar kamuoyu ile paylaşılacaktır.”
Müezzinoğlu: Zararsız toz olabilir
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da Hürriyet'e yaptığı açıklamada, “Tozlar üzerinde dört ana başlıkta araştırma yaptık. Şarbon, veba ve botalismus virüsüne rastlanmadı. Tularemi konusundaki laboratuvar tetkiklerimiz devam ediyor. O da çıkmazsa zararsız toz işlemi yapılacak” dedi.
“Şarbon, veba ve sindirim sistemini bozan, çok zehirli ve öldürücü bir virüs olan botulismus konusunu öncelikli olarak araştırdık. Bu üç virüse rastlanmadı. Son olarak da (ateşli bir hastalığa yol açan) Tularemi virüsü konusu üzerinde duruyoruz. Bu da çıkmazsa zararsız toz olarak değerlendireceğiz. Bunun da sonucunu gün içinde alırız.” (AS)