Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da bir hastane açılışında "Zaten bakanıma söyledim, kürtajla ilgili yasayı hazırlıyoruz ve bu yasayı çıkartacağız" dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Sağlık Bakanlığı'na "kürtaj raporu" hazırlanması talimatı verdi. Raporun nasıl hazırlanacağı, ne gibi bilgilerin raporlaştırılacağı ise açıklanmadı.
Gazetecilerin ''Kürtajın yasaklanması gündemde mi?'' sorusuna, ''Bir rapor hazırlıyoruz; o raporu tartışacağız'' diyen Akdağ, ''O raporda 10 hafta kriterini de dikkate alacak bir çalışmanız var mı?'' sorusu üzerine ise, ''O konuları da tartışacağız. Hazırlanacak raporu ben kendi başıma kararlaştıracak değilim. Bakanlar Kurulu'na götüreceğiz'' diye konuştu.
Kürtajın aile planlaması yöntemi olmadığını, bu tartışmada kadın hakkından değil bebek hakkından bahsedilmesi gerektiğini söyledi:
''Kürtaj dediğimiz zaman, bir canlının, anne rahminden kazınıp alınmasını, organlarının vücudunun kesilmesini konuşmuş oluyoruz.
"Sezaryen de kürtaj da tıbbi gereklilik olmadıkça asla başvurulmaması gereken bir yöntem. Bugün basındaki bazı tartışmalara bakıyorum; hep kadının hakkından bahsediliyor. Halbuki bebeğin de hakkı var. Tabii ki kadın kendi vücuduyla ilgili belli haklara sahiptir; sahip olmalıdır ama ortada bir canlıdan bahsediyoruz. Onun için 'kadının hakkıdır' diyerek böyle bir tartışmaya girmek çok yanlış. Tabii ki tıbbi gereklilikleri bütün bu tartışmaların dışında tutuyoruz'."
Akdağ, Başbakanın açıklamalarını protesto eden kadın örgütlerinden de bahsetti:
"Kadın haklarıyla ilgili bir platform bir gazeteye ilan vermiş. Orada da hep yalan cümleler var. Şimdi şunu net olarak konuşalım. Kürtaj dediğimiz zaman, bir canlının, anne rahminden kazınıp alınmasını, organlarının vücudunun kesilmesini konuşmuş oluyoruz. Böyle tartışılırsa biraz daha sağlıklı olur."
Akdağ son olarak "kürtajın bir doğum kontrol yöntemi olmadığını" da söyledi:
''Kürtaj, bir kadının rahmini kazıyorsunuz; oradan bebeği alıyorsunuz. Bir dünya da komplikasyonu var. Bugün maalesef bir arkadaşımız, 'doğum kontrol yöntemlerinden biri de kürtajdır' diye yazmış. Bunlar o kadar bilim dışı şeyler ki. Kürtaj kesinlikle bir üreme sağlığı tedbiri ya da bir aile planlaması yöntemi değildir. Bilimsel olarak hiç kimsenin bu hususta bir tereddütü bile yok.
"Bir ülkede eğer 100 hamile kadından 10'u, 7'si, 8'i kürtajla bebeğini aldırıyorsa bu üreme sağlığı tedbiri ya da bir aile planlaması yöntemi gibi kullanılıyor demektir. Üreme sağlığı tanımına da asla uymayan bir iştir.'' (ÇT)