Sağlık Bakanlığı, her türlü kot giysi ve kumaşlara uygulanan püskürtme işleminde kum, silis tozu veya silika kristalleri içeren herhangi bir madde kullanılmasını, ölümle sonuçlanabilen silikozis hastalığına sebep olduğu gerekçesiyle yasakladığını açıkladı.
Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan bakanlık, dünyada, Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Çalışma Örgütü tarafından ortaklaşa yürütülen Küresel Eylem Planı çerçevesinde, 2012'e kadar hastalığın tüm iş kollarında görülme sıklığının azaltılmasının, 2030'daysa tamamen yok edilmesinin hedeflendiğini duyurdu.
"Olumlu ama yeterli değil"
Bu kararın olumlu ancak yeterli olmadığını belirten Kot Taşlama İşçileri Dayanışma Komitesi, Çalışma Bakanlığına çağrıda bulunarak kaçak işyerlerinin de en kısa sürede kapatılmasını ve bugüne kadar kayıt dışı çalışmış binlerce işçinin sosyal güvenlik haklarını geriye dönük sağlanmasını talep etti.
Sağlık Bakanlığının verdiği kararın iki yıllık mücadelelerinin en büyük kazanımı olduğunu belirten Komite'nin diğer talepleri şöyle:
- Adalet Bakanlığı, mağdur işçilerin yargı harçlarından muaf tutulması için "adli müzaheret" kararı çıkarsın,
- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bu konuda sorumluluğu olan kamu görevlileri hakkında davaların yürüyebilmesi için, adli soruşturmalara izin versin.
39 kot taşlama işçisi silikozisden öldü
Bugüne kadar kot taşlama işinde çalışan 39 işçi, silikozis adlı hastalık nedeniyle öldü. Son olarak kot taşlama işçisi Ruhat Yıldırak (24) iki yıldır tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.
Kot taşlama, kotların beyazlatılması, eskitilmiş görünümü verilmesi için, kumun, kuru hava kompresörleriyle kotların yüzeyine tutularak aşındırılması işlemine verilen isim.
Bu uygulama sırasında solunan tozlar akciğerde silikozis hastalığına yol açıyor. Sık rastlanan meslek hastalığı olan silikozis, kot taşlama atölyelerinde, döküm ve metal eşya işkolunda, Silikojen tozun solunum yolları korunma mekanizmasını aşarak akciğere kadar ilerlemesi sonucu meydana geliyor. Akciğer kan ve lenf damarlarında çekilmeler ve şekil bozukluklarının oluşmasına neden olan hastalığın tedavisi bulunamıyor.
İşverenlerin gereken sağlık önlemlerini almaması nedeniyle oluşan silikozis hastalığının tedavisi yok. Kot Taşlama İşçileriyle Dayanışma Komitesi (KTİD), yaklaşık 4 bin silikozis hastası kot işçisi olduğunu söylüyor. (BÇ)