Fotoğraf: AA
Sağlık Bakanlığı’nın hazırladığı enfeksiyon kontrol önlemleri kapsamında, salgın sırasında diş tedavisine ilişkin işlemler, tedavi öncesi ve sonrasında uyulması gereken kurallar güncellendi. Anadou Ajansı'nın haberine göre tedbirler özetle şöyle:
Muayenehanelerde kişisel koruyucu ekipmanların (KKE) hazır bulundurulması, başkaları tarafından dokunulabilen ve kolay dezenfekte edilemeyen dergi, gazete, broşür ve oyuncak gibi nesnelerin ortamdan kaldırılmalı.
Bekleme alanlarında hastaların bir arada bulunmasından dolayı oluşabilecek bulaşma riskini azaltmak için randevulara tam zamanında gelinmesini sağlama, hastaların gerekirse bina dışında ya da araçlarında bekletilmesi gibi önlemler alınmalı. Hasta ve refakatçi kliniğe gelirken maske takmalı.
Şikayet öncelikle telefon ya da mesajla değerlendirlecek
Hastanın yardıma ihtiyacı olduğu durumlar hariç (Pediyatrik hastalar, özel gereksinimli bireyler, yaşlı hastalar vb.) refakatçi kabul edilmemeli.
Refakatçi kabul edildiği durumlarda, refakatçi de ilk görüşme esnasında Covid-19 semptomları açısından sorgulanmalı. Hastanın şikayeti öncelikle telefon, mesajlaşma veya video konferans yoluyla değerlendirilerek mümkünse zorunlu olmayan başvurular ertelenmeli.
“Acil" olarak tanımlanan diş hekimliği işlemleri için başvuruda bulunan hastanın Covid-19 enfeksiyonu ile uyumlu semptomları (ateş, öksürük, solunum sıkıntısı) yoksa uygun protokoller ve kişisel koruyucu ekipmanlar kullanılarak muayenesi yapılmalı.
Hastada Covid-19 enfeksiyonu ile uyumlu semptomlar mevcutsa tedavi, Covid-19 hastaları için ayrılan iyi havalandırılmış bir tedavi ünitesinde yapılmalı.
Acil bir durum olmadıkça tedavileri ertelenmeli
Olası/kesin Covid-19 hastaları ve karantinada olan temaslıların acil bir durum olmadıkça tedavileri ertelenmeli.
Hasta bekleme alanlarında sosyal mesafe (en az 1 metre mesafe) sağlanmalı.
Hasta bekleme alanları, uygun sosyal mesafeye izin vermiyorsa veya hastaların tercih etmesi durumunda kişisel araçlarında veya cep telefonu ile temasa geçebilecekleri şekilde binanın dışında beklemeli. Sağlık tesisi girişlerinde, bekleme odalarında ve hasta girişlerinde alkol bazlı antiseptik bulundurulmalı.
Her hastadan sonra yüz koruyucu, gözlük gibi tekrar kullanılabilen kişisel koruyucu ekipman yüzde 70'lik alkol ile silinerek dezenfekte edilmeli ya da yenisi ile değiştirilmeli.
Hastaya özel olmayan ve ortak kullanım gerektiren dental röntgen cihazı, ışık, dental ünit ve sandalyesi gibi cihazlar her hastadan sonra üreticinin talimatlarına göre ya da yüzde 70'lik alkol ile silinerek (1 dakika süre beklenmeli) dezenfekte edilmeli.
(DB)