Fotoğraf: Aytuğ Can Sencar - Ankara/AA
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yeni tip koronavirüsle (Covid-19) mücadele kapsamında düzenlenen Bilim Kurulu Toplantısı’nın ardından düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'de vaka artış hızının düşüşe geçtiğini belirtti.
"Vaka artış hızının inişe geçmiş olması, ölüm artış hızının yavaşlaması mücadelede doğru yolda olduğumuzun somut işaretidir" diyen Koca, "Yeni bir dalgalanma olmadığı müddetçe piki önümüzdeki 1-2 hafta içinde yakalayacağımızı düşünüyorum" ifadesini kullandı.
TIKLAYIN - Vaka Sayısı 65.111'e, Ölü Sayısı 1.413'e Çıktı
"Genel tarama doğru yöntem değil, güvenilir sonuç elde etme açısından akılcı da değil" diyen Bakan Koca, "Biz, nokta atışı yaparak ilerliyoruz. Hastalığın bulaşma ihtimali yüksek kişileri bulmaya odaklanıyoruz. Yaygın temas taraması, sıkı takip; salgının önünü kesmenin yolu bu” dedi ve uygulanan filyasyon yönteminden bahsetti.
“Türkiye en yaygın filyasyon yapan ülke”
Ölüm artış hızındaki yavaşlama beşinci haftada gerçekleşti ve bunu en erken yakalayan ülkeyiz.
“En yaygın filyasyon yapan ülke Türkiye. Bugüne kadar tanı konan kişilerin temas ettiği 261 bin 989 kişi tespit ettik. Bunların yaklaşık yüzde 96'sına ulaşarak takip yapılmıştır.
"Filyasyon ekiplerimizce takibi yapılan toplam kişi sayısı 251 bin 28'dir. Erken tanılarla hem yayılma önlenmekte hem de risk grubunda olan bazı kişilerin belki de hayatları kurtarılmaktadır."
Filyasyon sistemi nasıl işliyor?
Bakan Koca, yeni tanı konduğunda ne yapıldığına ilişkin de şu bilgileri verdi:
“Hastanın detaylı hikayesini dinliyoruz. Kimlerle görüştüğünü temas halinde olduğunu tespit ediyoruz. Bu insanların bilgileri toplanıyor ve o kişilere de ulaşılıyor.
“Hastanın aile fertleri ve iş arkadaşları otomatik olarak filyasyon ekibinin sistemine düşüyor. Ekipler harekete geçiyor.
“Filyasyon ekibi biri doktor, biri sağlık memuru, biri yardımcı personel olmak üzere üç kişilik ekiplerdir. Her tanı konan kişide ağ yeniden tanımlanmaktadır.
“Zonguldak yüzde 99’la filyasyon çalışması yapılan birinci ildir. En düşük il yüzde 92 ile Şanlıurfa'dır. İstanbul'da1200 filyasyon ekibi görev alıyor. Türkiye genelinde 4 bin 600 filyasyon ekibi var.”
“Sosyal medyadaki 0,021 oranı”
Koca, sosyal medyada dünden beri çokça paylaşılan toplam ölüm sayılarının toplam vaka sayılarına oranının 0,021 olduğuna ilişkin hesaba dair de şunları dedi:
"Türkiye'de yoğun bakımdaki ve entübe edilen hasta sayısında duraklamaya, stabilleşmeye girildiğini çok net görüyoruz.
“Sosyal medyada 0,21 oranından bahsediliyor. Çünkü Türkiye, artık artış hızının azaldığı, pik yapmaya doğru gittiği, vaka artış ve ölüm artış hızının duraklamaya girdiği, önümüzdeki dönemde bu pikle birlikte plato çizme dönemine geldiği için oran, ikili rakam olunca birbirine çok yakın.
“Üçlü, dörtlü rakam olduğunda farklılıklar görülmüş olur. Ölüm oranı düştüğünde bu tablonun farklılaştığını net görürüz. Erken dönemde 1,3'lerden 2,1'lere geldiğini görmüş oluyoruz. Çünkü artık burada bir duraklama, stabilleşme dönemine piki yakalama dönemine girdiğini görüyoruz." (EKN)