Mattel Türkiye tarafından dün yapılan açıklamaya göre, Türkiye'de satılan "H6405" ve "H6418" kodlu "Cars" serisinden, "Sarge" isimli araba toplanacak. Türkiye'de haziran ayından beri satışta olan ve bugüne kadar 2 bin adet satılan hâki yeşil renkteki metal arabanın geri çağrılma nedeni, "oyuncağın üzerindeki boyaların olumsuz sağlık sorunları yaratabilecek seviyede kurşun içerme ihtimali" olarak açıklandı.
Mattel Türkiye'nin geri çektiği diğer oyuncaksa çubuk aksesuarı olan "Barbie ve Tanner". Ocak 2007'den önce Türkiye'de piyasaya sürülen ve şimdiye kadar 2 bin 550 adet satılan "J9472" kodlu bebeğin geri çağrılma nedeni, içindeki mıknatıs.
Boyutları küçük olan mıknatısların çocuklar tarafından yutulabileceği ihtimaline karşı toplatılma kararı alındı.(*)
Türkiye'de oyuncak üretimi, denetimi ve ithalatını düzenleyen Sağlık Bakanlığı'nın çıkardığı bir Oyuncaklar Hakkında Yönetmelik bulunuyor.
Dünyanın oyuncağı Çin'den
Geçen haftalarda da şirket kendisine ait Fisher Price markası için Çin'de üretilmiş 1.5 milyon oyuncağı geri çağırmıştı.
Şirket ayrıca tüm dünyada 18.2 milyon -aralarında Barbie, Batman gibi çok satılan oyuncak bebeklerin de olduğu-mıknatıslı oyuncağı da güvenlik tehlikesi yaratabileceği gerekçesiyle geri istedi.
New York Times'ın haberine göre, bu son olayla birlikte, özellikle Amerika Birleşik Devletleri ve Britanya'da Çin'den ithal edilen ürünlerin sağlık ve güvenlik standartlarına uyumu ve denetimle ilgili sorular tekrar gündeme geldi.
Britanya Oyuncak ve Hobi Güvenliği Derneği'nden uzman Keith Lister, Guardian'a yaptığı açıklamada tüm dünyadaki oyuncakların yüzde 80'inin Çin'de üretildiğini vurguladı.(EÜ)
Rekabet baskısının sonucu
Lister, sektörde yaşanan yoğun rekabet nedeniyle firmaların üretimlerini Çin'e kaydırmak zorunda kaldığını belirtti.
New York Üniversitesi'nden profesör S. Prakash Sethi, Çin'deki üreticilerin maliyetleri çok fazla kısmak zorunda kaldığını ve kontrol mekanizmalarının gözden çıkarıldığını söyledi.
"Eğer Mattel gibi kalite ve kontrole bu kadar önem verdiğini söyleyen büyük bir şirket bile böylesi yaygın bir sorunla karşılaşıyorsa oyuncak sektörünün kalanında, hatta küçük ev aletleri üretiminde ve elektronik alet üretiminde neler yaşandığını tahmin edebilirsiniz."
Sethi, "Amerikan ve Avrupalı şirketlerin Çinli üreticiler üzerinde maliyetleri düşürmek üzere kurduğu inanılmaz baskıyı da görmek gerekli" diye ekledi.
Mattel için Çin'de üretim yapan şirketin sahibi, şirketin üretim lisansının ve anlaşmasının iptal edilmesi üzerine hafta sonu intihar etti.(EÜ)
* Mattel Türkiye'nin iletişim telefonu: 0 212 337 65 50