İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği, sağır ve işitme engelliler için erişilebilirlik klavuzunu yayımladı. “Bizim İçin Bizsiz Asla!” isimli klavuz kitap, işitme kaybı özelinde özel sektör, kamu ve stk’lar için kaynak eksikliğini gidermeyi ve toplumsal farkındalığı artırmayı hedefliyor.
Türkiye’de bir ilk
Avrupa Birliği finansman desteği ile Sivil Toplum Geliştirme Merkezi tarafından yürütülen Birlikte Yerel STÖ’ler kurumsal destek programı kapsamında bilateral biyonik kulak kullanıcısı ve İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği başkan yardımcısı olan Onur Cantimur’un yazdığı “Bizim İçin Bizsiz Asla! Sağır ve İşitme Engelli Bireyler İçin Erişilebilirlik Klavuzu” kitabı, savunuculuk kavramını aşılamaya çalışmanın yanında sağır bireyler ve işitme kayıplı bireyler özelinde Türkiye’nin imzaladığı BM Engelli Kişilerin Hakları Sözleşmesi başta olmak üzere yasal hakları, sahadaki iyi örnekleri, doğru tutum ve yaklaşımları anlatıyor.
Ücretsiz
Kitap ayrıca, “Bizim İçin Bizsiz Asla!” diyerek karar alıcılara dezavantajlı bireyler için karar alırken sivil toplumun dâhil edilmesi gerektiğine de dikkat çekiyor.
Erişilebilirliğin, makul düzenlemenin bir insan hakkı olduğunu vurgulayan sağır bireyler ve işitme engelliler özelinde Türkiye’de ilk ve tek olan bu kitabı bu form doldurularak ücretsiz olarak talep edilebilir.
Kitap Adı: Bizim İçin Bizsiz Asla! Sağır ve İşitme Engelli Bireyler İçin Erişilebilirlik Klavuzu (A5, 66 sayfa, kağıt iç 80 gr. 1. hamur kağıt, kapak 350 gr., amerikan cilt)
Yazar: Onur Cantimur
Yayınevi: İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği
İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği hakkında İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği (İED), 2004 yılında işitme kayıplı çocuğu olan aileler tarafından İstanbul'da kuruldu. İED, bireyi engelli yapanın sakatlığı ve yeti yitimi değil, toplumsal bariyerler ve çevresel şartlar olduğunu savunur. İşitme kayıplı bireylerin BM Engelli Hakları Sözleşmesi gibi uluslararası sözleşmelerden ve T.C. Anayasası, 5378 sayılı Engelliler Kanunu gibi mevzuatlardan doğan haklarının uygulanması için çalışır, yasal ve idari başvuru yollarını kullanır. İED Yönetim Kurulunda biyonik kulak kullananlar, işitme cihazı kullananlar, işaret dili kullananlar, gönüllüler, avukatlar vs. bulunuyor. |
(EMK)