Öğrenciler vizelerle ilgili sıkıntılarını ve itirazlarını fakülte yönetimine iletemediklerini söylüyor.
"Dekanlık okulun açıldığını bizlere duyurmadı. Mesela ben, tesadüfen öğrenip okula geldiğimde, derslerin başladığını görmüştüm. Yani, sekiz saati hepimiz izleyemedik de."
İletişim 3. sınıf öğrencisi Hamza Genç, 2001-2002 eğitim ve öğretim dönemine bir buçuk ay gecikerek başlayan fakültenin hikayesine böyle başlıyor.
Deprem iki yıl sonra okul kapattı
İletişim Fakültesi, bu yıl, MÜ'nün diğer fakülteleri gibi 1 Ekim 2001'de öğrenime başlayamadı. O gün okula giden öğrenciler, İstanbul Nişantaşı'ndaki binanın 17 Ağustos 1999 depreminde hasar gördüğü gerekçesiyle onarıma alındığını öğrendiler. Okul, iki ay sonra açılacaktı.
Fakültenin dekanı Prof. Dr. Ünsal Oskay emekliye ayrılmış, yerine Prof. Dr. Alaattin Asna gelmişti.
Yeni dekan Prof. Asna, "onarım Kasım sonunda bitecek, öğrencilerin kaybı olmayacak" tarzında açıklamalar yapmıştı.
Kasım ayında onarım bitmedi, son açıklamalar Ocak 2002'de biteceği yolundaysa da öğrenciler bu yılı gözden çıkarmış görünüyor.
19 Kasım'da üçüncü sınıflarla dörtler; bir hafta sonra da birlerle ikiler derslere başladı. Yüksek lisans öğrencilerinin ise Aralık ayının son haftasına kadar beklemesi gerekti.
Kantin derslik oldu
"Dersleri kantinde yapıyoruz. Herkes kendi ders sıraları için beklerken beş altı masalı kantinde yer bulamayınca mecburen açık havada toplaşıyorlar."
Hamza Genç, aslında dershane haline getirilen kantin binasının kaloriferi sistemi tamamlanmadığı için dersleri de soğukta yaptıklarını anlatıyor.
Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Şahinkaya'nın öğrencilere yaptığı açıklamaya göre, ısınma sistemindeki sorun kısa sürede çözümlenecek.
Öğrencilerin derslikleri olmadığı gibi, kütüphaneleri, yeterli kantinleri, yemek yiyecekleri kafeteryaları yok.
Öğle yemekleri için, yan binadaki Diş Hekimliği Fakültesi'ne gidiyorlar. Kapasitesi belli yemekhanede kimi zaman yer bulma sorunları da yaşanıyor.
Hızlandırılmış ders programındaki ders sayısı da öğrenciler açısından bir sıkıntı kaynağı. Sözgelimi, geçen yıl 3. sınıflar birince dönemde 10 ders alırlarken, bu yıl ders sayısı beşe düştü.
Mademki o dersler gereksizdi?
"Derslerin bir bölümünü müfredat programından çıkardılar. Madem ki, o dersler gereksizdi, geçen yıl neden vardılar?"
Öğrenciler, vize sınavları ile ilgili olarak bir grup öğrencinin fakülte yönetimiyle görüşmek istediğini, ama görüşemediklerini söylüyorlar.
Derslerin azalması, hızlandırılmış eğitim, yeterince okuyamadan 2 Ocak 2002'de başlayacak vize sınavları ve bir türlü bitmeyen onarım.
"Dekanlık fakültenin ana binasının onarımının Ocak 2002'de biteceğini açıklamasına rağmen inşaat halen devam ediyor. Onarımda çalışan işçiler inşaatın en az 4 ay daha süreceğini söylüyor. "
Hamza Genç, Dekanlığın Fakülte binasının ne zaman öğrenime açılacağı konusunda bir açıklama yapmadığını söylüyor. (EE/NM)