* Fotoğraf: Vladimir Shtanko / Anadolu Ajansı (AA)
Rusya'nın 24 Şubat'ta komşusu Ukrayna'yı işgaliyle başlayan savaş, bugün (5 Temmuz) itibariyle 132. gününde devam ediyor.
Ukrayna limanlarında tutulan tahıl ürünlerinin akıbetinin halen belirsizliğini koruduğu günlerde Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, bir açıklama yaparak "Rusya'nın Karadeniz ve Azov denizinde tahıl ihracatını kolaylaştırmak için iki insani koridor oluşturduğunu" duyurdu.
The Guardian'ın Rusya'nın RIA Novosti haber ajansına dayandırdığı haberine göre, Şoygu, "Karadeniz ve Azov denizindeki seyrüseferin güvenliğini sağlamak için bir dizi önlem alınıyor. Mariupol limanı sularındaki mayın tehdidi tamamen bertaraf edildi" dedi.
Rusya her ne kadar Ukrayna'da hasat edilen tahılın ihracatına engel olmadığını ve Ukrayna'daki yetkililerin sadece sularını mayınsızlaştırması gerektiğini söylese de böyle bir hareket, Rusya'nın savaş gemilerinin Ukrayna'nın güney kıyılarına yaklaşması anlamına gelebilir.
Üç ülke Zaporijya'dan tahıl mı alacak?
The Guardian'ın Rusya'nın Tass haber ajansına dayandırdığına haberine göre, Ukrayna'nın Rusya yanlısı Zaporijya yönetiminin başkanı Yevgeny Balitsky, kentin Rusya işgali altındaki bölgelerinde hasat edilen tahılı Orta Doğu ülkelerine satma planları olduğunu söyledi.
Tass'ın haberine göre, Orta Doğu'da bu tahılı almak üzere adı geçen ülkeler arasında Irak, İran ve Suudi Arabistan var.
Ukrayna uzun süredir Rusya'yı ülkenin tahıllarını çalarak başka ülkelere satmak ile suçluyor. Türkiye'de bu suçlamalar ile karşı karşıya kalabiliyor.
Konuyla ilgili olarak son gündeme gelen haberlerde, Reuters haber ajansı "üst düzey bir Türk yetkilinin" sözlerine dayanarak şu açıklamayı paylaşmıştı:
"Ukrayna'nın Türkiye'den (Ukrayna'nın tahılının çalındığı iddiasıyla) talep ettiği hususlara ciddiyetle eğiliyoruz; konu halen araştırılıyor. İlk aşamada gelen talep üzerine Zhibek Zholy adlı gemiye Karasu açıklarında durduruldu. Söz konusu iddialar titizlikle araştırılıyor."
TIKLAYIN - Çavuşoğlu'ndan Ukrayna'nın "çalıntı tahıl" iddiasına yanıt
"Her ay 2 milyon ton ihracat yapılıyordu"
Ukrayna tahılı ile ilgili bu son gelişmelerin ışığında, Odessa Bölgesi Askeri Vali Danışmanı Yuriy Dimçoglo, Anadolu Ajansı (AA) muhabiri Davit Kachkachishvili'ye bölgedeki son durum ile ilgili değerlendirmede bulundu. Yuriy Dimçoglo, "Sadece 6 milyon ton tahıl Odessa'nın 3 limanında bekletiliyor. Ondan biraz daha az miktarda tahıl da Mıkolayiv'de var" dedi.
Ajansın haberine göre, Ukrayna'nın en büyük limanlarının Odessa bölgesinde bulunduğunu vurgulayan Dimçoglo, savaşın sürmesi ve denizdeki mayınlar nedeniyle limanların kapalı olduğunu söyledi.
Dimçoglo, bölgedeki demiryolu depoları ve çiftçilerin hangarlarındaki tahıl stoklarının da oldukça büyük olduğunu ifade etti.
Az miktarda da olsa ellerindeki buğday stoklarını Tuna Nehri'ndeki İsmail Limanı'ndan Romanya'ya ihraç ettiklerini aktaran Dimçoglo, "Ancak oraya sadece 3-5 bin tonluk gemiler girebiliyor" dedi:
"Tahıl ihracatı, savaş öncesindeki dönemlere göre 5 kat daha yavaş yapılıyor. Örnek olarak söylemek gerekirse Odessa bölgesi, her ay 2 milyon ton ihracat yapıyordu. Şimdi ise en fazla 200 bin ile 300 bin ton."
24 Şubat'ta savaşın başlaması nedeniyle Ukrayna limanlarında ve silolarında 20 milyon tonun üzerinde tahılın beklediği tahmin ediliyor.
Dimçoglo, ayrıca hava saldırılarının bölgeye yönelik neredeyse her gün, Odessa kentine doğru haftada bir veya birkaç kez düzenlendiğini ve saldırılar sonucu insanların hayatını kaybettiğini belirtti.
Buna göre, Herson cephesine yaklaşık 200 kilometre uzaklıktaki Odessa'ya, 24 Şubat'tan bu yana birkaç kez Rusya füzeleri isabet etti. (SD)