Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Roman çocuklardan hafız yetiştireceklerini açıkladı.
Vali Şahin, Romanların sesinden yararlanmak için İmam Hatip ve ortaokul seviyesinde sesi güzel olan çocuklara hafızlık kursları açacaklarını belirterek "100’er lira burs verip, bunların yemesi, içmesi yatması bize ait olacak. Romanlardan hafız yetiştirip, camilerimizde din görevlisi olarak kullanacağız” dedi.
Şahin ayrıca 41 kişiden oluşan bir mehter takımı kuracaklarını söyledi. Türkiye'de birkaç bölgede Roman mehter takımı bulunuyor.
Romanlar doktor da olsunlar
Avrupa Roman Hakları Merkezi (ERRC) Türkiye Gözlemcisi Hacer Foggo, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın Roman derneklerinin de görüşlerini alarak hazırladığı ancak henüz açıklamadığı Ulusal Roman Stratejisi'nde eğitim ve istihdam taleplerinin çok açık şekilde belirtildiğine dikkat çekti.
"4 milyon Roman nüfusu içinde 600 Roman üniversite öğrencisi var. Roman çocukların asıl ihtiyacı olan hafızlık eğitimi değil, eşit eğitim hakkı. Roman çocukların okul devamsızlığı ve terki sorunları var. Bu çocuklara üniversite bitirene kadar burs verilmeli. Romanlar doktor da, gazeteci de olabilsinler. Edirne Valisine önerimiz budur. İkincisi toplum camide namaz kılarken bile Roman gördü mü yanına oturmaz. Önce bu ayrımcılıkla baş edilmeli."
Çocuklar muhafazakarlaşmaya alet edilmemeli
Gündem Çocuk Derneği'nden Ezgi Koman, hükümetin kendi muhafazakarlaşma politikaları adına Romanların yoksulluğunu kullanarak çocuklara dini eğitim dayatmasının çocuk hakları ihlal olduğunu belirtti.
Koman, hükümetin bir an önce Roman çocuklarının eşit şekilde eğitim ve istihdam haklarından yararlanmalarının sağlanması için çalışmalar yürütmesi gerektiğini belirtti.
"Evet Roman çocuklar müziğe yatkın olabilirler. Eğer gerçekten onların gelişimlerine destek olunmak isteniyorsa bilime ve sanata yönlendirilmesi gerekir. Yoğun dinsel eğitim çocukların gelişim hakkını ihlal ediyor.
"Sadece Roman çocuklarına yönelik açılacak herhangi bir merkez, diğer çocuklardan onları ayıracağı için ve Roman olduklarının kendi iradeleri dışında altını çizeceği için doğrudan ayrımcılıktır. Bu bazı okullarda 'roman çocuklar geç öğreniyor' diyerek açılan özel Roman sınıflarına benziyor. Bunlar çocukları güçlendirme bahanesiyle onlara yapılan derin ayrımcılık.
Yoksulluk kullanılmamalı
"Elbette ki çocuklara verecekleri burslar sebebiyle yoksulluk çeken bazı aileler bu uygulamayı destekleyecekler. Bu çocukların ve ailelerinin yoksulluğunu ortadan kaldıracak sosyal politikalar üretmek yerine onların bu yoksulluğunu, istihdam alanında yaşadıkları ayrımcılığı kendi muhafazakarlaşma politikalarına alet etmektir.
"Romanların istihdam, eğitim gibi alanlarda yaşadıkları ayrımcılıkla insan hakları temelinde etkili şekilde mücadele edilmeli. Tüm bunlar bir lütuf değil Türkiye’nin de imzaladığı BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin yükümlükleri." (NV)