Bugün emekçiler, öğrenciler, kamu çalışanları, siyasi partiler ve bir gruba bağlı kalmaksızın 1 Mayıs coşkusunu yaşamak isteyenler Taksim meydanında buluştu. Grup Yorum ve ardından sahne alan Kardeş Türküler'in şarkılarına atılan sloganlar karıştı.
34 yıl sonra ikinci kez Taksim Meydanı'na gelenler, bu yılki katılımın ve coşkusunun geçen yıla göre çok daha yüksek olduğu fikrinde birleşti.
Taksim meydanında yüzbinler bir araya geldi. 38 bin 500 polis de alana çıkan sokaklarda görev yaptı. Alana çıkmak isteyenlerin teker teker aranması, grupların meydana çıkmasını geciktirdi. Aranmayı reddeden bazı gruplar Taksim meydanına girmekten vazgeçti.
Galatasaray Taraftar Grubu Tek Yumruk, "İsyan, devrim, anarşi" sloganıyla Şişli yönündeki korteje katıldı.
Sadece bir gün değil her gün sokağa
Deniz Keskin: Bu günü, emekçilerin taleplerinin dillendirildiği bir gün olarak kutlamak gerekiyor. Alandaki coşkunun yüksek olması sevindirici ancak; iş güvencesi, sendikalaşma, çalışma saatlerinin düzenlenmesi, toplu sözleşme gibi hakların da bu meydanda dile getirilmesi gerekiyordu. Emekçilerin, sadece 1 Mayıs'ta alanlarda değil çalıştıkları ve yaşadıkları yerlerde de hakları için sokağa çıkmayı bir pratik haline getirmesi gerekiyor.
Bu yıl coşku da büyüktü kalabalık da
Gökçe: Bu yılki 1 Mayıs'ın coşkusu diğer yıllardan çok fazlaydı. Meydandaki kalabalık da öyle. Küresel hareketlerde de bu yükselişi gözlemliyoruz. Son 30 yılın ölü toprağını üzerimizden atmaya başladık. Özellikle gençlik hareketleri son birkaç ayda önemli bir ivme kazandı. Bu kazanımların ileride de artarak devam edeceğini umuyorum.
Kazanılmış hakları da kaybettik
Devrim Tarım: Proleterler, 1 Mayıs'ta ilk olarak 8 saatlik çalışma hakkı için sokaklardaydı. Ancak bunun üzerinden yıllar geçtikten sonra, şimdi işçiler bunun çok üzerinde saatlerde, çok daha düşük ücretlerle ve iş güvencesi olmaksızın çalışıyor. Şu anki çalışma şartları belki de 50 yıl öncesinden daha geride, yaşam şartları da öyle. Önceden kazanılmış mevzileri bile iktidara devretmiş durumdayız. Sadece işçiler değil tüm ezilenlerin, haklarının bilincinde olarak bu sisteme karşı direniş geliştirmeleri gerekiyor.
Kadınların sesi daha yüksek çıkmalı
Ceren Gündoğan: 1 Mayıs'ta kadınların sesleri daha yüksek çıkmalı. Kadınlar, hem kapitalizmin çarklarında hem de erkek egemen anlayışça eziliyor. Bu yıl her zamankinden daha fazla kadın olduğunu ve kendi hakları için sokağa çıktıklarını görüyorum. Bu umut verici gelişmenin hayatın diğer alanlarına da yansımasını dilerim.
Bu alana girebilmek için çok çaba sarf ettik
Özgür Öztürk: Taksim'e, 1 Mayıs alanında tüm işçiler ve siyasi grupların bir arada bu bayramı kutlaması için çok fazla emek sarf edildi, çok fazla kayıp verildi. İkinci yıl da bu alana bayraklarımız ve sloganlarımızla çıktığımız ve hep birlikte bayram kutladığımız için çok mutluyum. Ayrıca Kürtçe ve Türkçe sözleri ve şarkıları birlikte dinlemek de çok güzeldi.
Yürüyüş güzergahı iyi düzenlenmedi
Özlem Teker: Organizasyon ve yürüyüş rotalarının düzenlenmesi çok sorunluydu. Zaten kortejin en sonundaki gruplar alana girene dek neredeyse kutlamanın sonuna gelinmiş oluyor. Bu nedenle belki yürüyüş güzergâhı daha uzun tutularak ve bir birlik sağlanarak, herkesin coşkuyu yaşaması kolaylaştırılabilir. (AS/EÖ)