Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) Yürütme Konseyi’nden Sabri Ok, şimdilik Türkiye ordusunun ateşkese uyduğunu ve PKK’lilerin sınır dışına çekilmesinin bir iki ay süreceğini söyledi.
Radikal’in Independent gazetesine dayandırdığı habere göre Sabri Ok, 2 bin kadar PKK’linin Türkiye’den küçük gruplar halinde Kandil’e doğru çekileceğini, Türkiye ordusunun ateşkese sadık kalması durumunda da çekilmenin bir iki ay süreceğini ifade etti.
Ok, PKK’lilerin bazılarının silahlı mücadelenin sürdürülmesiyle sonuç elde edileceğine inandığını ama barış mutabakatına reel bir muhalefetin olmadığını söyledi.
Türk ordusunun şimdilik barışa sadık kaldığını da belirten Ok, bazı insansız hava araçlarının ve savaş uçaklarının uçtuğunu ama eskisine göre daha az uçuş gerçekleştirdiklerini ve saldırmadıklarını söyledi ve ekledi:
“Çekilen PKK’lilere saldırılması halinde çekilme derhal duracak ve gerillalarımız misillemede bulunacak. PKK’nin tavizlerine rağmen Türkiye’nin baskılarını sürdürmesi durumunda ne Türkiye ne de kimse için iyi olmayacak.”
“Öcalan, AKP’nin çıkmazını fırsat olarak değerlendirmek istiyor”
PKK’nin önde gelen isimlerinden Delal Amed ise Fırat Haber Ajansı’na (ANF) yaptığı değerlendirmede “Bugün bu adımları atıyorsak demokratik-siyasi mücadeleyi yürütecek güçte olduğumuz içindir. Her ne kadar bu süreçte güçlerimiz sınır dışına çekiliyorsa da gerilla varlığını koruyacak ve gerektiğinde direniş pozisyonunu sağlamaktan geri durmayacaktır” dedi.
Özgürlük mücadelesinin kazanımları ve Abdullah Öcalan ile gelişen görüşmelerin sonucu olarak, yeni bir mücadele sürecine girdiklerini ifade eden Amed, Öcalan’ın yaklaşımının dönemsel geliştirilmiş taktik bir yaklaşım olmadığını, stratejik bir yaklaşım olarak, bölge halklarının özgürlüğünü demokratik-siyasal mücadele yöntemi ile sağlama yaklaşımı olduğunu belirtti.
“Öcalan, AKP hükümetinin yaşadığı çıkmazı, Kürt sorununun demokratik çözümü için bir fırsat olarak değerlendirmek istemektedir. Bu nedenle Newroz ile birlikte böylesi bir sürecin başlatılmasını öngörmüştür.
“Eğer Öcalan demokratik çözüm yaklaşımını geliştiriyor ve özgürlük hareketi olarak geri çekilmenin pratik adımlarını atıyorsak, bu Önderliğimizin demokratik çözüm projesine olan güven ve inancımızdan kaynaklanmaktadır. Yoksa AKP hükümetinin Türkiye’nin demokratikleşmesi ve Kürt sorununun çözümü konusunda herhangi bir çözüm projesi olmadığı bizim dışımızdaki çevrelerce de çok açık görülen bir husustur.”
“Bu süreçte AKP hükümeti tarafından çözüme katkı sunacak pratik adımlar anlamında geliştirilen ‘Akil İnsanlar Komisyonu’ ve mecliste kararlaştırılan “Çözüm Sürecini Değerlendirme ve Araştırma Komisyonu”nun oluşturulması bir iyi niyet göstergesi olarak ele alınabilir. Ancak Türkiye’nin demokratikleşmesi ve Kürt sorununun çözümü bağlamında kesinlikle yeterli pratik adımlar değildir.” (EKN)