Acil tıp asistanı Melike Erdem'in 30 Kasım'da Sağlık Bakanlığı'nın SABİM hattına yapılan bir şikayetle ilgili savunmasını verdikten sonra çalıştığı hastanenin altıncı katından atlayarak yaşamına son vermesinin ardından hekimler ve sağlık çalışanları, "Alo 184-SABİM Hattı"nın kapatılması için protesto eylemleri yaptı.
Farklı şehirlerde yapılan eylemlerde, SABİM hattının sağlık çalışanlarına yönelik taciz hattına dönüştürüldüğü, sağlık çalışanları hedef haline getirdiği dile getirildi ve bu hattın kapatılması istendi. Açıklamalarda, hekim ölümlerini, sağlıkta yaşanan şiddeti seyretmekle yetindiği iddia edilen Sağlık Bakanı'nın istifa etmesi talep edildi.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) başta olmak üzere, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası (Dev Sağlık-İş), Türk Medikal Radyoteknoloji Derneği (TMRT-DER) ile Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği'nin (TÜMRADDER) çağrısıyla, sağlık kurumlarında 08.00-10.00 saatleri arasında; acil servisler dışında sağlık hizmeti sunulmadı.
Birçok sağlık çalışanı aynı anda 184'ü arayarak "Alo 184-SABİM/Yetti Artık, Çık Devreden" dedi.
Farklı hastanelerde yapılan açıklamalarda acil serviste çalışan Melike Erdem'in acille herhangi bir ilgisi olmadığı halde, özürlü olmasını da göz önünde bulundurarak hastaya yardımcı olduğunun ve bu nedenle âdeta bir suç işlemiş gibi soruşturmaya uğradığı ifade edildi.
"Arkadaşımız savunmasının alındığı gün çalıştığı hastanenin altıncı katından aşağı atlayarak 'intihar' ediyor. Görgü tanıkları kendini boşluğa bıraktığında, SABİM'e verdiği 'savunma'yı, zanlının adresini gösterir gibi, elinde tuttuğunu belirtiyorlar. Suçluluğun telaşına kapılan yetkililer ise delilleri karatmaya, yok etmeye çalışıyorlar."
Sabim hattı nedir?
2004 yılında uygulanmaya başlanan Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi (SABİM) ile 184'ü arayarak sağlık sisteminin işleyişine yönelik bilgi alınıp, sisteme yönelik talep, eleştiri ve önerilerde bulunuluyor.
184 SABİM hattının arayan ya da şahsen birime başvuranlar operatörler tatafından kayıt altına alınıyor. Sonra ilgili illere inceleme yapılmak üzere sevk ediliyor. Bu sürece hastane başhekimleri de dahil. Sağlık Bakanlığı bu sistemin başvuru sahibinden başlayarak, Bakanlığın en üst birimini de içine alan dairesel bir çizgide işleyen özdenetim mekanizması olarak tanımlıyor. (NV)