Antep Galvaniz Fabrikası'nda yedi işçinin ölümüyle sonuçlanan patlama ile ilgili açıklama yapan Makina Mühendisleri Odası (MMO) Gaziantep Şubesi Başkanı Başar Küçükparmak, fabrikadaki tüm sistemin şiddetli patlama nedeniyle parçalandığını, kullanım hatası olup olmadığının araştırma sonucu anlaşılacağını söyledi.
Çelik: Fabrika sabıkalı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, fabrikanın patlamanın olduğu yere yeni taşındığını küçük bir işyeri iken son bir yılda büyüdüğünü ve iş sağlığı güvenliği konusunda sabıkalı olduğunu belirtti.
"2011 yılında iki kez teftiş görmüş, idari para cezasına çarptırılmış. Belli ki iş sağlığı ve güvenliği konusunda eksikleri olan bir iş yerimiz."
Şahin: Suriyelilere çalışma izni verilecek
Ölen işçileren ikisinin kaçak olarak çalışan Suriyeli sığınmacı olmasıyla ilgili konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, "İçişleri Bakanlığımız oturma izinlerini verdi. Çalışma Bakanlığımız da çalışma izniyle ilgili çalışmayı tamamlamak üzere" dedi.
"Hatalar inceleme sonucu anlaşılacak"
Patlama bölgesinde inceleme yapan Başar Küçükparmak, ilk izlenimlerine göre, kazanın ekonomizer olarak da adlandırılan su ısıtma sisteminde oluşan ani basınç yükselmesinden meydana geldiğini söyledi.
Ancak sistemin montaj bütünlüğü bozulduğu için emniyet ekipmanlarının çalışıp çalışmadığı, doğru montaj yapılıp yapılmadığının anlaşılmadığını söyledi.
"Bu tür ani basınç yükselmelerinin sebebi genelde aşırı ısınmış sisteme ani soğuk su girişidir. Fakat tüm görgü tanıkları ve o anda sistemin yanında olanlar öldüğü için olayın oluşum süreci bilinemiyor. Böyle bir kullanım hatası olduysa kimin, nasıl yaptığını anlamak güç. Ancak incelemeler sonucu aydınlanacak."
Test yapmadan çalışılmamalı
Peki bu tür kazaların önlenmesi için neler yapılmalı?
* Bu tür ürünler satın alınırken, uzman makine mühendisleri tarafından tasarlanmış olmasına, mühendis gözetiminde yapılmasına, tüm güvenlik testleri yapılmış şekilde teslim edilmiş olmasına dikkat edilmeli.
* Tüm testler yapılıp teslim alınmadan çalışmaya başlanmamalı tasarım dışı tadilat ve değişiklik kesinlikle yapılmamalı.
* Bu tür sistemleri kullanan personel mutlaka eğitimden geçirilip sertifikalandırılmalı, sertifikasız personelin sisteme müdahale etmesi kesinlikle engellenmeli.
* Bu tür basınçlı kapların ve kazanların yılda en az bir kez periyodik kontrolleri yapılıp raporlandırılmalı.
* İş kazalarının önlenmesi için yasa yapmak yeterli değil. Gerekli önlemler alınmadıkça, denetlenmedikçe, bu kazaların önüne geçmek mümkün değil.
Kazada ölen işçilerin cenazeleri memleketlerine gönderildi; ölenlerin isimleri şöyle: Ramazan Bezgin (48), Lütfü Çalakan (36), Emrah Özboya (49), Serdar Tufan (30), Kenan Kaya (44) ve Suriye uyruklu Muhammed Ashour (18) ile Hasan Ahmad Asaad (22).
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verilerine göre, 2001-2011 arasında 12 bin 418 işçi öldü. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'ne göre 2012'de tüm iş kollarında en az 878 işçi öldü. (NV)