İstanbul, Sabiha Gökçen Havalimanında meydana gelen ve temizlik işçisi Zehra Yamaç’ın öldürüldüğü saldırıya da gizlilik (kısıtlama) kararı getirildiği anlaşıldı.
Karar, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun verdiği soru önergesine gelen yanıtta yer aldı.
Tanrıkulu, korunan bir havalimanına havan topu saldırısının nasıl gerçekleştiğini, olayla ilgili soruşturmadaki gelişmeleri sormuştu.
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanıtlaması talebiyle Meclis Başkanlığına verilen önergeye, İçişleri Bakanı Efkan Ala’dan yanıt geldi.
Bir cümlelik yanıt şöyle: “…patlama ile ilgili İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturmaya 9. Sulh Ceza Hâkimliği tarafından kısıtlama kararı verilmiştir.”
Boş arazide delil araması
Tanrıkulu’nun önergesinde olayla ilgili şu bilgiler yer aldı:
“Sabiha Gökçen Havalimanı’ndaki patlama sonrası çevrede bulunan havan mermisi parçası, havan topu saldırısı ihtimalini akıllara getirdi.
“Polisin kalabalık bir ekiple havalimanı dışındaki boş arazilerde delil aradığı da basına yansıdı.
“Havalimanı, apron ve çevresindeki araştırmaların sürdüğü sırada, havalimanına dışardan gerçekleştirilen bir saldırı ihtimali de göz önünde tutularak arama çalışmalarına “Emniyet Genel Müdürlüğü’ne ait kızılötesi kameraya sahip Bell 429 tipi helikopterin de destek verdiği açıklandı.
“Olayla ilgili incelemeler sürerken birbirine yüzlerce metre uzaklıkta bulunan 3 farklı noktada, park pozisyonundaki 3 uçakta patlamadan kaynaklanan parça hasarlarının oluştuğunun görüldüğü ifade edildi.”
Delil arandığında da saldırı oldu mu?
Cevaplanmayan soruları ise şöyle:
* Sabiha Gökçen Havalimanında meydana gelen patlamada çevrede bulunan havan mermisi parçaları göz önünde bulundurulduğunda havan topu saldırısı olduğu iddiası doğru mu?
* İddia doğru ise, Türkiye’nin en çok kullanılan ve güvenilir olduğu söylenen Sabiha Gökçen Havalimanına nasıl havan topu saldırısı gerçekleştirildi?
* Sabiha Gökçen Havalimanında meydana gelen patlama kim ya da kimler tarafından gerçekleştirildi, olayın failleri yakalandı mı?
TIKLAYIN- HÜKÜMET 2386 SORU ÖNERGESİNİ YANITSIZ BIRAKTI
* Konu ile ilgili başlatılan incelemenin, soruşturmanın akıbeti nedir?
* Patlamanın akabinde polisin kalabalık bir ekiple havalimanı dışındaki boş arazilerde delil aradığı iddiası doğru mu?
* Çevredeki araştırmaların sürdüğü sırada, havalimanına dışardan bir saldırı gerçekleştiği iddiası doğru mu?
* Havalimanına dışardan gerçekleşen saldırı ile ilgili olarak yürütülen inceleme ya da soruşturmanın sonucu nedir?
* Havalimanlarının saldırıya en açık yerlerden biri olduğu bilinmesine rağmen, konuya ilişkin önceden gerekli tedbirler neden alınmadı?
Ne olmuştu?
Sabiha Gökçen Havalimanı'nda 23 Aralık 2015’te bir patlama meydana geldi.
Başından ağır yaralanan temizlik işçilerinden 2 çocuk annesi Zehra Yamaç (30) kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.
Yamaç işe dört ay önce başlamış ve olay sırasında gece mesaisine gidiyordu.
Saldırıyı Kürdistan Özgürlük Şahinleri (TAK) üstlendi. TAK açıklamasında bu saldırının 2011’de girdikleri eylemsizliğin sonu olarak ilan etti. (AS)