Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), üç gazetecinin işten çıkarılmasının, sendikal örgütlenmeyi engellemeye yönelik bir tehdit olduğunu ve Ceza Yasası'na göre suç oluşturduğunu açıkladı.
Dün (8 Mayıs) akşam saatlerinde, Sabah gazetesinin editörlerinden Cengiz Erdinç ve atv muhabirleri Ozan Pezek'le Burak Ersemiz'in işlerine "performans düşüklüğü" iddiasıyla son verildi.
Yazılarda Medya Grubu Başkanı Yavuz Onursal ve Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akif Yaşin'in imzaları vardı.
"Sendikal hakları engelleyen de engelleten de suç işliyor"
|
TGS işe iade ve sendikal tazminat davası açıyor
Ergin, gazetecilerin keyfi olarak işten çıkarıldığını açıkladı. Yazılı savunma istenmesinin ve performans düşüklüğü iddiasının somut gerekçelere dayanması gerektiğini söyledi. İşe iade ve sendikal tazminat davaları açmaya hazırlandıklarını bildirdi.
bianet Sabah'ın Genel Yayın Yönetmeni Ergun Babahan'a ulaşmaya çalıştı. Ancak haberin yayına girdiği saate kadar, yardımcısının yerinde olmadığını söylediği Babahan bianet'i geri aramadı. Sabah'ın emek haklarından yana tavrıyla bilinen yazarı Umur Talu'yu da aradık. Ancak yardımcısı, yazarın yurtdışında olduğunu bildirdi.
İpekçi: Zaman lehimize, sessiz kalma hakkınızı kullanın
TGS Başkanı Ercan İpekçi, bianet'in sorularını yanıtlarken grupta çalışan gazetecilere "Sağlam duruşunuzu sürdürün" çağrısı yaptı.
"Baskıların hepsi kanuna aykırı. Tehditlere, tek tek odalara çağırmalara, dağıtılan yazılara karşı sessiz kalma haklarını kullansınlar. Zaman lehimize işliyor."
İpekçi, yöneticilere ilişkin olarak da "Nafile çaba içindeler. Örgütlenmek bir onurdur. Bunu çalışanlarla paylaşmak onlara da onur katar" dedi.
Eser: İşveren kimin sendikalı olduğunu bilemez
TGS İstanbul Şubesi Başkanı Gürsel Eser de işverenin "sendikalıların listesi elimizde" yolunda asılsız haberler yaydığını söyledi. "Sendika, üyelerini işyerinde çoğunluğa ulaşmadan önce kesinlikle gizler" diyen başkan, bu tür bir listenin varlığını yalanladı.
TGS: TMSF açık çağrı yapacak
TGS'nin, bugün öğleden sonra yaptığı açıklamaya göre, sendikanın bağlı olduğu Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Genel Başkanı Salih Kılıç TMSF Başkanı Ahmet Ertürk'le görüştü. Kılıç, Ertürk'ün, işten çıkarmalarla ilgili bilgi sahibi olmadığını, çalışanların sendikadan ayrılmamaları için açık çağrı yapacağını söylediğini duyurdu.
TMSF, Sabah ve atv dahil 63 şirketin yönetimine 3 Nisan'da el koymuştu.
Ancak TGS, öğleden önceki açıklamasında, sendikal örgütlenmeye baskının yalnızca TMSF'yle ilgili olmayabileceğini ima etmişti: "Medya ve Merkez grubu çalışanlarının onurlu örgütlenme mücadelesinin gazetecilik işkolundaki diğer medya sahiplerine korkulu rüyalar yaşattığı biliniyor. Bazı rakip medya sahiplerinin dış müdahaleleri, çalışanları daha da hırslandırıyor, işyerlerinin özgürlüğü, bağımsızlığı için verdikleri mücadeleyi hızlandırıyor." (TK/EK)