* Gün doğumu fotoğrafı 08.10’da Kadıköy’den hareket eden Kadıköy-Karaköy vapurunda 08.20’de çekildi.
Haberin Kürtçesi için tıklayın
Elektronik Mühendisleri Odası (EMO) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Yeşil, yaz saati uygulamasının sürdürülerek elektrik tasarrufu sağlanmadığını belirtirken, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş “Saat ayarı psikolojimizi de ekonomimizi de çökertti” diyerek Başbakan Binali Yıldırım’ın cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi.
bianet çocuk hakları editörü Yüce Yöney de ilkokul 4. sınıfa giden kızının karanlıkta okula giderken yaşadığı fiziksel ve psikolojik güçlükleri aktardı.
Öte yandan #saatlerbirsaatgerialınsın hashtag’i Twitter’da TT (top trend) oldu.
Change.org üzerinden başlatılan “Saatler yeniden geri alınsın” başlıklı imza kampanyasına ise yaklaşık 40 bin kişi destek verdi.
“Çocuğuma o karanlıkta ‘Şimdi okulu sevme vakti’ mi diyeceğim?”
Yaz saati uygulamasına devam edilmesi, güne bir saat erken, yani hava karanlıkken başlamak çalışanların yanı sıra karanlıkta okula giden ve karanlıkta okuldan dönen çocukları da bir hayli etkiliyor.
bianet çocuk hakları editörü Yüce Yöney, ilkokul 4. sınıfa giden dokuz yaşındaki kızının yaşadıklarını şöyle aktarıyor:
“Kızım sabahları karanlıkta yataktan kalkmakta güçlük çekiyor. Biraz daha uyumamız gerektiğini, daha güneşin bile doğmadığını söylüyor. Okul saatinin geldiğine ikna edebilmek için saati göstermem gerekiyor.
“Kalkması için odanın ışığını açtığımda ona yönelik kasıtlı kötü bir davranışta bulunmuşum gibi davranıyor. Daha sabahtan geriliyoruz.
“Böyle kötü bir biçimde güne başlamak hem onu hem beni yıpratıyor.
“Sonra ‘Şimdi okula gitme, dikkatini toplayıp sınavda başarılı olma, okulunu, derslerini sevme saati’ mi diyeceğim çocuğa?
“Öğretmenin neden yüzünü yıkamadın derse, ‘sabahı bekliyorum dersin’ diye tembihliyorum kızımı.
“Serviste de bakıyorum, çocuklar ya mahmur gözlerle bakıyorlar etrafa ya da dışarıdaki karanlık içlerine kaçmasın diye kapatıyorlar gözlerini.”
Yeşil: Tasarruf sağlamıyor
Yaz saati uygulamasına devam edilmesinin elektrik tüketiminde tasarruf sağlamadığını belirten EMO Başkanı Hüseyin Yeşil, her evde sabahları fazladan bir saat ışık yakıldığını belirtiyor ve ekliyor:
“Yaz saati uygulamasının sürdürülmesinin yanlış olduğunu defalarca kez dile getirdik.
“Kış saati uygulamasıyla birlikte belli oranda tasarruf sağlanıyordu. İnsanlar sabah evden çıkmadan önce kahvaltı için, hazırlanmak için geçirdikleri sürede ışık yakmak durumunda kalmıyordu.
“Tüm çalışanların, öğrencilerin, memurların bulunduğu evlerde her sabah fazladan bir saat ışık yanıyor.
“Çevremizdeki pek çok insan bu durumun yarattığı psikolojik olumsuzluklardan bahsediyorlar. İnsanlar okula / işe giderken karanlıkta gidiyorlar, dönüşte karanlıkta dönüyorlar.
“Bu uygulamada geri adım atılması için gereken her yere başvurduk ama henüz bir sonuç alamadık.”
İmza kampanyası 40 bine yaklaştı
Change.org üzerinden başlatılan “Saatler yeniden geri alınsın” başlıklı imza kampanyasına destek verenlerin sayısı saat 15.00 itibariyle 37.917 kişiye ulaştı.
İmza kampanyası metninde şu ifadelere yer verildi:
“Sabahları gözümüz görerek emniyet içinde işimize okulumuza gidelim, enerji tasarrufu sağlansın, elektronik eşyalar şaşmasın, ithalat ihracat zaman farkından düşmesin diye bakanlar kurulu kararıyla saatler yeniden geri alınsın!”
Barış Yarkadaş’tan soru önergesi
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, yaz saati uygulamasının devam etmesiyle ilgili Başbakan Binali Yıldırım’ın cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi.
Yarkadaş, uygulama nedeni ile saat ayarının insanların psikolojisini bozduğunu ve ekonomiyi çökerttiğini söyleyerek şu noktalara vurgu yaptı:
“Uygulama ekonomiye büyük zarar vermiş durumda. Karar nedeniyle birçok şehirde milyonlarca öğrencinin yanı sıra erken saatte mesaiye başlayan milyonlarca vatandaş, kış günlerinde henüz güneş doğmadan evlerinden çıkmak zorunda kalıyor. Kışın güne bir saat daha erken başlıyor oluşumuz, tasarruf anlamına gelmiyor. Uygulamanın devamında finans, spor, turizm, ulaştırma ve sağlık alanında birçok problemle karşı karşı kalacağız. Saat ayarı psikolojimizi de ekonomimizi de çökertti.”
Türkiye ile Suudi Arabistan arasında saat farkının da kalmadığını söyleyen Yarkadaş, Binali Yıldırım’a şu soruları yöneltti:
* Bu kararın yeniden gözden geçirilmesi düşünülmekte midir?
* Bu uygulamayla ne kadar enerji tasarrufu sağlanmıştır?
* Değişiklikteki asıl amacın, Suudi Arabistan saat dilimini kullanarak, namaz saatlerini Mekke ve Medine’ye göre ayarlamak olduğu iddiaları doğru mu? (EKN)